Thursday, December 31, 2009

hari-hari terakhir.. selamat tinggal sayang..

hari-hari terakhir 2009. bukan hari-hari terakhir dah. memang hari terakhir dah pun hari ni.. hehe. tapi hari ni baru tergerak hati nak update blog. cerita 2 hari sebelum kembali ke tempat bertapa tidak tercerita lagi, cerita 3,4 hari ni pun tak tercerita.. heh. agak sibuk beberapa hari ni. ahh tipu..


bukan sibuk mana pun. kelas banyak cancel. biasa arr hari2 terawal sem. konon nya banyak benda nak setel. haha.. konon..

dah2. 2 hari sebelom datang bertapa aku jumpa 2 orang nih.. cik zatie ngan cik farah. sangat susah nak jumpa diorang ni oke.. diorang ni kawan2 yg memang teramat baik dengan aku masa skolah dulu. orang putih kata bestfriend.. or should i say it as BFF.. hohho. (cakap dari tadi kan senang.. haha)
terima kasih ye cik farah sebab belanja manusia2 yang masih belum ade kerja dan ada gaji ini makan.. haha.. kalo ade doktor2 pelatih kat tempat kamu sile rekomen kan kat aku yer.. hahah.. giler gatal.. zatie tak payah. sebab dy dah ada manusia kesayangan. haha..

teringat zaman silam.. macam dah lame sangat lak. zaman cikgu faridah letak kitorang 4 orang satu bilik. sorang lagi sya. dah tu bilik kitorang betol2 tepi umah dy lak tu.. senang dy nak panggil. jerit ikut pintu dapur umah dy jer. teringat zaman kitorang satu bilik yang selalu kena bebel ngan cikgu nik rohimah (warden) time2 subuh.. warden kejut bangun semayang subuh. buka lampu bilik, dy stop ketuk pintu, then sambung tido balik. kejap je pun smbung tido. haha. penah skali kitorang bangun lambat hari jumaat. kena bebel (nasihat sebenar nya) dengan cikgu nik depan bilik. dengan muka pun tak basuh.. pas tu dy suruh gi dengar ceramah pagi kt surau walaupun ceramah dah nak habis.. kitorang gi surau. tapi tak naik surau. kitorang terus gi breakfast. sebab ustaz dah pun cakap 'wassalam'. heh~

teringat zaman2 telefon radio 4 (skang ni ape fm ntah) dulu2. public fon nye betol2 depan pintu bilik. kita guna kan kemudahan yg ade dengan sebaik nya.. haha. tengah2 malam request lagu. ngorat cruiser (dj radio tu)... haha. speaking beb. biase arr radio omputih..

teringat masa kitorang satu bilik, jalan tengah2 malam ngan baju tido gi tido kat 'sick bay' yang jauh nye sebatu dari bilik kitorang. poyo je sebatu tu.. haha. tapi jauh gak ar.. kol ketua warden tgh2 malam mintak nk tido kat sick bay sebab ade anak ular dalam bilik.. bilik kt ground floor memang bahaya.. haha.. pagi esok nye, tengok2 anak ular dari katil sya, landing baik punya kat katil zatie. ingat mau cium, mana tau tiba2 jadi prince charming ke.. haha.. dari princess and the frog ke princess and the snake.. princess ke..? haha. merepek je keje..

panjang lak flash back nye.. dah2.. ni kalo cite zaman duk hostel dulu memang tak abis satu sem.. ahh tipu lagi.. haha..

hari ni hari terakhir 2009.. gud bye sayang. selamat tinggal sayang .. aitchehh.. main sayang2 lak... ku akan kenang mu dalam kapla ku.. haha.. kapla batas! kapla batas!!. hah tetiba.. tetiba teringat uncle driver bas kat kmpp dulu nak sebut kepala jadi kapla.. hahaha.. "mai!! mai naik bas.. kapla batas! kapla batas!!" hahaha..

time2 ni laa sume nak teringat.. semua akan jadi kenangan.

azam tahun baru..? tiap2 hari aku berazam.. berazam tak mau tido dalam kelas. tapi hari kedua bermula sem baru, first lecture sem ni aku dah gol.. siap landing. nasib baik tak bawak bantal.. haha.. berazam tak mau bangun lambat dah. berazam mau makan ayam golek tergolek golek..

tak perlu tunggu tahun baru kalo nak berazam.. hahah..

dah2..

last but not least...

HEPI BESDAY BUAT SYAMIERA!!!!

DAN

SELAMAT TAHUN BARU!!!

Monday, December 28, 2009

pertapaan bermula...heh~

quick update...


baru sampai ump..


setengah jam yg lalu...


pak cik driver bas bawak bas laju giler...
(kalo dah name pun driver bas, mesti arr bawak bas an..?)

alhamdulillah.. selamat sampai..


pengembaraan bermula.. eh bukan.. pertapaan bermula..


kelas kul 8 pagi... (tak penah2 kelas kul 8 pagi pd hari isnin sebelom ni..)


babai...

p/s: thnx to cik arie, cik nik and cik syamim sebab bangun awal2 pagi sebelom subuh gi ambik cik chah, cik ain and cik mida kat terminal.. heheh~

Wednesday, December 23, 2009

...sebab, kita hanya merancang....

pejam celik pejam celik, tido, bukak mata, kelip2 mata, kenyit2 mata, gi dapur, makan, tengok tv, sambung tido, gi jalan-jalan, meronggeng sana sini, gelak sana-sini, nangis2, merepek meraban, ape lagi ek.. rupa-rupa nya dah sebulan aku duk umah.. cuti dah nak abis.. pegang pen pun dah kekok. esok nak try tulis2 kat kertas. mungkin tulisan pun dah berubah. tidak secantik tulisan sebelom cuti.. haha

tiket bas dah beli.. baru beli semalam. dalam hati ni duk berdoa biar laa tiket tak de. boleh ayah aku gi hantar. tak suke oke naik bas untuk perjalanan yang jauh. plan awal nak kl bersama keluarga dan terus hantar aku. tapi disebab kan zubir yang memegang watak sebagai driver ade keje. projek tengah masuk skang ni. rezeki semakin ade (semoga di murah kan lagi rezeki untuk abang2 aku, biar boleh beli suzuki swift kat aku satu..amiinnn..), so plan itu terbatal begitu saje. maka, driver bas lah yang kena hantar aku.. hehe.. takpe2.

adeii.. tetiba malas lak nak taip.. oke. bertahan.. bertahan.. hehe.

sebenar nya.. dari tadi lagi aku duk taip satu entri ni (bukan entri ni, tapi entri lain yg belom di publish).. kisah sorang pak cik aku.. yang dulunya seorang yang bekerjaya dan sorang yang sangat berjaya..yang dulu nya seorang engineer lepasan universiti luar negara (univ of portland, Oregon, U.S) tapi sekarang ni hanya duk rumah goyang kaki.. bukan goyang kaki sebab dah kaya raya, tapi sebab sakit yang tidak pernah di minta oleh nya.. membuat kan dia tak boleh bekerja. dah 20 tahun ya.. dan selama 20 tahun jugak lah mama sebagai kakak sulung kepada pak cik aku ni berulang alik ke hospital. appointment ngan doctor dari 3 hari sekali, seminggu sekali, 2 minggu sekali, sebulan sekali dan sekarang ni 3 bulan sekali.. 20 tahun ya kawan2, bukan satu jangka masa yang singkat.. sekarang alhamdulillah.. dia oke..

kalo tak tengok gamba ni, aku tak kan penah tau pak cik aku sehensem dan segojes ini dulu.. huhu.. ni gamba masa dia belajar kt US dulu. aku belom lahir lagi.. hehe..

tengah2 taip tadi.. tetiba rasa macam.. erm.. sebak lak nak citer pasal dia. sebak kenang kan nasib dia. sedih. sebak kenang kan pengorbanan mama kat adik2 dia.. so, aku decide, tak payah publish laa buat masa ni.. mungkin lain kali.. huhu..

kita hidup kat dunia ni macam2 boleh jadi. hari ni mungkin kita seorang yang berjaya.. akan datang..? tak siapa tahu kan..? sebab kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan...

Tuesday, December 22, 2009

4 hari menghilang dan menyelam.. peace yo!! heh~

aku kembali. wallaweii budak ni, hidup lagi rupa nya... 4 hari hilang dari belog tanpa kabar berita. oke. ini tipu. aku ade weh.. ade..aku ade je merayau-rayau ke blog2 orang yang berbelog.. cuma tak post entri baru je lepas entri anak2 buah rajagopal menang main sepak2 bola kt sukan sea ari tu. hoho.. tapi kan.. nak kate ni dulu.. "huyyoo.. malaysia menang... tahniah rajagopal..." oke. dah basi. lupa kan...

dalam 4 hari ni.. membeli dan blah bersama keluarga. wah.. bersama keluarga beb. ya.. itu yang lebih syiok sebenar nya, lebih afdhal. tak payah keluar duit. hehe.. pergi dengan poket kosong, i.c tak bawak (ni kalo kena tahan polis.. mau aku di kate nya bibik..), handphone memang tak tau kat ne dah..


cuti-cuti ni biase arr. handphone bukan lagi satu kepentingan.. haha. mohon maaf kepada kawan2 yg anta sms tapi tidak di reply sms nya atau pun lambat reply.. bukan kedekut kredit.. kredit ade.. tak penah top-up lg sejak cuti sebulan lalu, duk rm 2 kat situ je arr.. wa guna Upax beb.. tak de expired date untuk kredit. haha. kredit tak gerak2. tak naik. tak turun.. kalo turun pun, sikit je arr.. tapi tuan handphone ni memang tak pandang handphone bile sedang bersenang lenang bercuti bersama keluarga.. heee~ sms yang diterima pukul 9 pagi, akan di baca pada pukul 3 pagi keesokan hari nya.. hehe. mohon maaf kawan2. mohon maaf..


dalam 4 hari ni... tolong mak cik aku a.k.a cik gee pindah rumah.. dari kb ke pasir puteh. aku just tolong2 angkat yang mane boleh diangkat je.. macam angkat almari baju, angkat peti sejuk, mesin basuh, tv, kerusi, meja, mesin jahit.. giler ahh.. sume tu aku tipu.. haha.. aku tolong oke. tolong angkat baldi2 kosong. tolong kemas sikit2. dan tolong tengok.. hehe. itu juga dalam kategori tolong ye..

tolong menolong amalan mulia.. hehe~

dalam 4 hari ni.. makan nasi dengan ikan pekasam. perghhh... meleleh ayaq liuq.. haha. tengah taip ni pun cam bole rasa lagi.. jap2. air liur ni meleleh lak.. cari tisu jap.. oke. dah. saje.. sekali2 tukar selera. makan nasi kosong dengan ikan pekasam je.. perghhhh.. sangat sedap oke. nasi tu, nak2 kalo yang tengah panas.. memang layan arr.. hahaha..


dalam 4 hari ni.. gi umah tok ayah. jenguk2 tok ayah.. ade makcik2 kesayangan bersama anak2. hoho.. kecoh2.. aku ngan tOoya ngokngek sempat merembat ini..

pose ala2 model majalah mangga sket..

disebabkan marsya banyak gile soft toys yg dibeli dengan harga rm 1.oo untuk 1 kg (sila percaya. ini bukan tipu.), tak salah jika kitorang rembat sekor. masih baru ye.. punya la susah kitorang nak lari kan benda ni. siap sorok dalam selendang. tak bagi marsya nampak.. bukan ambik cam tu je oke. mummy dy yang ajar kitorang sorok dalam selendang.. budak kecik tu tak perasan pun benda ni hilang kitorang ambik. sebab dy bukan main sgt pun. hahaha.


dalam 4 hari ni.. ni berlaku semalam.. hehe..kitorang gi berjalan-jalan melihat alam bersama mama. gi tempah bisness kad zubir, gi tempah kad yuran untuk budak2 tuition mama.. gi singgah kedai buku, tanpa tujuan.. dan akhir nya membeli buku kraf kertas dan coklat m&m di kedai buku. gi singgah butik kawan mama. meronda-ronda tengok baju. tak de yg berkenan di hati.. dan kitorang juga pergi "menyelam" cari beg.. 1st time gi "menyelam" kat kedai bundle. memang tak penah lagi sebelom ni, sebab memang tak penah singgah pun kedai bundle.. sume nya tanpa dirancang. hoho. ade barang yang sangat best. dan ade juga barang2 yg pada pandangan mata ni sangat tidak best. huaaa...

selam punya selam.. maka dapat lah 2 beg ni.. beg kulit kaler maroon tu dapat dengan harga rm 7 je.. yang hijau tu dapat dengan harga rm 5.. sila percaya.. masih baru oke.. gile murah.. mau tak terjojol mata.. yang kaler hijau tu, boleh ditukar bahagian luar dan dalam nya.. bahagian luar bole jd dalam, yg dalam bole jd luar.. hoho.. simple je beg nya.. bole laa stakat bawak pegi kelas.. heh~


maka.. begitu lah cerita nya dalam 4 hari ni.. banyak lagi cite. tapi tidak tercerita.. lain kali je arr..huhu~

dan dengan itu.. tamat lah sudah entri kali ini.. =P

peace yo!!.. (tetiba bertukar menjadi CMP yo!!.. heh~)


Thursday, December 17, 2009

selamat tahun baru dan emas sukan sea buat m'sia..~

slm 1 muharram... selamat tahun baru buat sume umat islam.. huhu.. semoga dengan kehadiran 1431H dapat memberi sinar baru untuk kita semua..

=)


syukur.. sebab masih lagi boleh merasai sambutan tahun baru hijrah tahun ni.. huhu..

-------

-------

-------

oke. tahniah buat pasukan bola sepak malaysia. hoho.. lepas 20 tahun. malaysia 1, vietnam 0 beb... dapat emas dari sukan sea. paper esok tengok arr.. puji tak hengat arr tu.. melambung-lambung arr puji nye.. kalo kalah, kutuk habis-habisan.. standard arr tu kan.. hehhehe.. (pandai2 je aku ni..). tak lame lagi rajagopal dapat title datuk arr tu.. hahahaha..

bising gile umah aku ni bile hantu-hantu bola bersorak, malaysia gol.. dah tu, bola nye cam bodo2 je masuk.. haha.. sepakan bodo2 je.. ni ikut pemerhatian hantu-hantu bola umah ni arr.. (aku tak termasuk oke.. ) sumpah penjaga gol vietnam nyesal gile.. hahaha..

dah2.. tak mo cakap banyak... ade cuti ke tak ni..? hahahhhahaaa.. walopun aku tgh bercuti, aku plak yg excited nak cuti.. tapi esok memang cuti kan..? hari lain..? hehehhee~

Wednesday, December 16, 2009

kb mol sudah lain dan tetiba ade hantu bola muncul.~

sudah. lupakan pasal result yang tak seberapa itu (di tujukan untuk diri sendiri.. haha.) semalam pergi berjalan-jalan ngan shikin.. berjalan-jalan melihat alam, burung dan juga haiwan.. (penah dengar lagu ni..?) bukan. bukan. semalam tak de burung, tak de haiwan yang di lihat. semalam hanya pergi melihat christmas sale kat kb mall. itu saja. tak lebih. berjalan-jalan membelek dan melihat.

berjalan-jalan di kb mall selepas kemalangan yang agak ngeri itu. kb mall sudah berubah. kb mall sudah lain. (ye ye je..) escalator itu sudah ditutup. dari bawah sampai atas. memang dah tak nampak escalator. sudah ditutup dengan dinding2 dan dibuat seperti satu bilik khas untuk escalator tu. siap ade pintu. bilik nye macam tak de sesiapa pun dibenarkan masuk..hoho. tak de gamba lak nak tunjuk kepada sesiapa yang tak bole imagine. haha. lupa kan saje.

meronda-ronda dalam kb mall seperti polis peronda. tetiba melihat beberapa orang yang aku kenal. huaaaa... jumpa cik etti sayang and da geng. melepak di mc d bersama shikin selang beberapa meja dengan cik etti gedegeng (haha.. abaikan perkataan gedegeng itu). sori cik etti sayam, nanti kita meronggeng bersama okeh..? just tell me when bebeh.. heee..~

ape yang kami bawak balik..? tak de ape yang aku bawak balik. shikin ade. 2 set hanger baju dan juga pencuci muka body shop... lebih baik dari aku hanya bawak balik perut yang kekenyangan.. hahaha. ape-ape pun terima kasih kepada shikin yang mendrive kereta ibunya untuk membawa aku berjalan-jalan. huaaaa...

last.. aku bagi korang tengok hantu. tetiba. tak de kaitan dengan cerita di atas.. maksud tajuk entri adalah hantu bola muncul dalam entri ni..hehe.. ambik ini.. hantu bola... khas buat hantu-hantu bola kat umah aku dan juga hantu-hantu bola yang terasa diri nya hantu bola.. ade ke..?

gambar dari abg G
walaupun tak macam hantu. anggap lah ia seperti hantu.. hantu bola gigi rongak.. haha.. kepada hantu bola, malaysia lawan vietnam bile..? kalau malaysia menang, agak2 dapat public holiday ke tak ea..? dengar2 macam dah 20 tahun kempunan emas sukan sea.. huaaaa...

Tuesday, December 15, 2009

dengan tanpa bangga nya aku gitau result aku.. heh~

hah.. result..? secara rasmi nya result belom keluar oke. jangan percaya pada tajuk entri ini. jangan. jangan sekali kali percaya. walopun aku dah tau result aku, tapi aku tak kan gitau. haha. korang pun bukan nye nak tau pun kan...? kan..? cik chah je poyo lebih2..

sem lepas check result secara haram. sem ini pun sama. cuma cara sem lepas ngan sem ni lain sket check nya. haha. terima kasih buat aensyue. terima kasih juga buat cik arie yang bersemangat sms aku tanya, "ko dah check result lom..?" tanpa sms mu, aku tak bukak pun laman web fofular itu.. hahaha

tahniah pada laila~ yang juga sudah check result nya sebelom i check... haha. nampak gaya cam result laila sangat best.. haha.. result i best2 ayam je.. haha.. bukan lagi best2 gajah macam sem lepas..

best2 ayam..? haha.. best2 ayam pun cam tak layak je.. haha.. tapi tak pe, asal kan semua result yang tertera tu ade pekataan PASS kat tepi dy.. heh.. dah2. bersyukur lah kamu..

nak cakap pasal tak puas ati. memang ade subjek yang aku tak puas ati walopun PASS.. ade satu subjek yang PASS nye, PASS2 ayam je. sangat tidak best... (oke. ayam lagi..) padan muka aku.. dusshh!!

ni dia subjek2 aku yang aku ambik..


INSTRUMENTATION METHOD

INTRUMENTATION METHOD LABORATORY

ORGANIC CHEMISTRY II

THERMODYNAMICS

ACADEMIC REPORT WRITING

INDUSTRIAL MANAGEMENT

ETHNIC RELATIONS

ape-ape pun, result macam ape pun ko dapat, result best2 ayam ke, best2 gajah ke... ko mesti bersyukur.. biase nye kalo banyak tu ko usaha, banyak tu laa ko dapat.. bukan biase nya. memang cam tu pun. haha. kalo sebesar ayam ko usaha, sebesar ayam laa ko dapat. kalo sebesar gajah ko usaha. maka gajah lah ko dapat.. (perumpamaan ke ape ni..? ahahahaha..)

oke. bersyukur. syukur~.. syukur~.. syukur YA ALLAH... syukur.. alhamdulillah..~


buat hans lak, kali ni dialog aku... "sem depan cam ni lagi, aku nak kawen arr.. hahhaha"
tak bole blaaah.. hahahhahaa..

dah2.. aku nak gi study.. tapi hati ku kate "ape kes ko chah study awal2.. sem baru pun tak bukak lagi.. enjoy arr dulu.. esok gi meronggeng ngan shikin arr jom.."


maka dengan itu.. niat untuk study pun terbatal.. wahahahahaa..~

Sunday, December 13, 2009

black n white photo contest~

di tengah-tengah malam. aku kebosanan tahap setinggi tahap yang ade. aku merayau-rayau ke belog2 yang pernah di rayau, selalu di rayau dan yang tak pernah di rayau.. maka ku jumpa ini. macam menarik. macam boleh meringan kan rasa bosan yang tahap paling melampau ni.. hoho. contest yang 'saje suka-suka'. dan aku ingin menjoin nya pun dengan 'saja suka-suka'.. wuuuhhhhuuuu...



cam penah tengok je kan gamba ni..? haha.. layan kan aje...

Friday, December 11, 2009

11 tahun lalu.. aku, beskal ade bakul, loceng kring2, dan longkang itu.. heh~

aku nak main basikal. tapi kat umah aku tak de beskal. sume dah tersadai tepi dinding tunggu van besi buruk datang ambik. ade sape-sape nak bagi aku basikal.? aku serius beb. keinginan nak main basikal keliling kampung membuak-buak nih.. haha.. penyataan tak bole blaa..

aku tak mau mountain bike. mountain bike kt ump pun ade. tapi aku tak suke. tempat duduk dy tinggi cam klcc.. kaki aku bo bo sampai je (aku tak pendek oke. aku cuma kurang tinggi.).. tak mau. tak mau.

aku nak beskal yang ade bakul kt depan. ade loceng. haha. bajet comel.. kat umah aku tak penah ade beskal cam tu. eh. ade dulu. tapi tak stylo. tak comel.. kalo kire, kat umah ni ade 5 beskal. tapi sume tak leh pakai. beskal sume stok beskal dak laki. tapi best. sambil kayuh, bole lepas tangan. huahua..

bab lepas tangan sambil kayuh beskal ni yang tak bole blaaa.. ade kisah yang aku simpan sekian lama. hahaha. tak cite lagi dah gelak.. haha. gelak lagi. oke. tak kelakar. tak de orang tau oke cite ni. memang lame gile aku simpan sorang2. malu weii.. haha.. (citer laa woii.. nak cite ke tak ni..?)

tahun 1998. aku darjah 4. haha. gile lame. arwah nenek aku ade lagi. aku duk umah tok ayah time tu cuti skolah. umah aku ngan umah tok ayah dekat je. naik kete, on radio, tak abis satu lagu, tengok2 dah sampai.. hahhaha..

masa tu nenek aku niaga kat pasar.. jual kain. jual mainan ( mak tok arr supplier mainan2 aku dulu2.. hakhak). jual macam2.. aku dah bosan gile duk umah tok ayah, aku ambik beskal mak cik aku, nak gi pasar a.k.a bandar pasir puteh arr konon nya join nenek aku kan.. dengan pakai baju mak cik aku. gile besar punye baju. seluar mak cik aku. seluar stok bole gulung lipat atas bawah. besar dan labuh. haha. bandar pasir puteh ngn umah nenek aku dekat je. kalo naik kete, on radio, baru je intro music, ko dah smpai. penyanyi pun tak sempat nyanyi. haha. dekat. kalo naik beskal, abis arr satu lagu aku nyanyi.

dengan muka ceria ni nak gi join nenek aku kat pasar, bawak beskal mak cik aku. ade bakul kat depan. ade loceng kring. kring. haha. satu lagi. aku pakai sandal mak cik aku yg tinggi cam menara kl beb.. tak bole blaa.. sume barang pinjam. dulu ade jalan pintas, konon nya jalan kampung arr. tak banyak kete, kete jarang ade.. orang pun tak ramai. jalan kawasan umah shikin (kwn baik aku). lalu ikut situ selamat arr sket nak wat aksi2 lepas tangan sambil kayuh.. tanpa buang masa, masuk je jalan tu aku btol2 lepas tangan. penuh bergaya nih aku kayuh. tak heran dah pakai sandal tinggi setinggi menara kl.. hahhahaha..

sekali sampai kat selekoh depan pejabat FAMA pasir puteh (tau? kalo tak tau duk diam.), aku hilang kawalan.. sume salah sandal. hah. tetiba salah kan sandal.. maka, terduduk lah aku bersama beskal ade bakul, ade loceng kring kring tu dalam satu longkang.. ceiittt.. maka habis lah sandal dan basikal itu di sumpah seranah. rase cam nak nangis pun ade. dah laa sorang2. yang penting longkang tu tak de air. eh. ade sket je. tapi tak busuk. hoho. ade ranting2 kayu ngan daun kering je banyak. haha.

time aku nak naik dari longkang tu. aku dengar bunyi kete. bunyi nye cam kenal. aku intai2. kete dokter kamal beb. ayah shikin. intai lagi. shikin ade skali. duk depan lak tu. tak bole ni. aku kena nyorok. kalo tak mapuhh aku. jadi bahan arr aku kat skolah nanti kalo shikin nampak. haha. maka, duduk laa si bengong ni dalam longkang tu sampai laa kete shikin menghilang dari pandangan. hahahha.. adoiii.. bengong je rase..

lepas line clear, aku naik arr.. tapi beskal ade bakul, ade loceng kring kring kat depan tu duk dalam longkang lagi. seluar aku dah basah sket. sandal dah putus.. sambil2 duk pikir cam ne nak angkat beskal tu, aku pikir skali cam ne nak kelentong mak cik aku ni. sandal dia putus ni.. dah laa badan kecik. nak angkat beskal. mane larat. longkang tu walau tak dalam mane. tapi tetap dalam bagi aku yang kecik ni.. ahhahahaa..

sekali aku ambik keputusan. aku gi ketuk umah orang. ade laa 2, 3 biji umah kat situ time tu. haha. rumah nye cam kosong. tapi bile ketuk2. ade orang. sorang mak cik ngan anak dia kua. hensem wooo anak dia. memang hensem arr abang tu. haha. jatuh saham. haha. kecik2 da gatal.

"bang2. bole tak tolong angkat beskal saya.."

"beskal kat mana.."

"kat dalam longkang tu haa.."

aku wat muka sedih gile. memang muka kesian.
aku tengok muka abang tu tahan gelak tahap tak bole tahan dah...

"jatuh longkang ek.."

"tak.. saya tak jatuh.. beskal je yang jatuh dlm longkang.."

jebon ko chah bagi jawapan tak logik. pale hotak ko tak jatuh. dah terang-terang seluar ko basah. siap tinggal kesan tapak kaki basah lagi kt jalan.. ade hati nak menipu. abang tu senyum je.. senyum dengan niat nak gelak kan aku. hahhaha..

lepas aku dapat beskal tu. aku pecut baik punyaaa balik umah tok ayah. cakap terima kasih kat abang tu sipi2 telinga je dengar. malu tok sah kate ah.. tak jadi join mak tok kat pasar dah. aku letak sandal dalam bakul beskal. maka berkaki ayam lah manusia ini mengayuh basikal. sampai je umah, mak cik aku tengah syok tengok TV.. selongkar2 almari jumpa gam UHU. hoho.. aku tampal sandal dia. dan dia tak penah tau. yang pasti esok nya sandal tu putus time dia pakai.. huahuahua..

muka bangun pagi gosok gigi.. huahuahua.. muka ini kah yg tersadai kt longkang itu..? dah. diam kamu!

gile lama aku simpan cite ni. mak aku pun tak penah tau ni.. hakhak. kawan2 aku pun tak tau kot.. shikin lagi laa tak tau.. mungkin shikin akan tau lepas ni.. mapuhh aku kena bantai gelak kt shikin lepas ni.. hahahaha... nak kate malu. memang malu. tapi bile ingat balik, cam kelakar pun ade.. huahuahua.. nanti bole cite kat cucu2. dulu, nenek naik beskal lepas tangan sampai tersadai kt longkang. kalo nk tau perasaan tsadai kt longkang cam ne. jom arr, nenek ajar kamu.. hah. berangan. sudah. sudah. cerita da tamat.. mau blah sekarang..

Wednesday, December 9, 2009

aku milik kamu... hee~

aku milik kamu.. hah. tetiba.. milik sape kah..? milik kamu!! haha.. dah. dah..

tadi aku menggodek-godek (sesuai kah pekataan ni..?) youtube. aku jumpa satu video clip ni.. haha.. comel je. macam sweet.. macam kreatif.. macam klakar pun ade. sikit. tapi memang macam menghiburkan hati yang tengah bosan tahap dewa ke 19 ni..

may be ade yang dah layan lagu ni.. maksud aku, versi ini ye kawan2. aku agak ketinggalan kot sebab baru jumpa lagu ini dalam versi ini dan juga video ini. tak pe. tak pe. aku tak heran aku ketinggalan ke tak, yang pasti aku suka oke... . hahaha.. layan je arr..



aku milik kamu-amri~

Kau tahu kau buat ku rasa begini
Jauh ku kembara tetapi ku ingin kembali
Biarpun berlabuh malam? tidak ku berhenti
Sebelum terlewat, ingin yang terbaik untukmu
Takkan siapa mampu menghalang azamku
Inilah masanya pelajari sesuatu

Takkan ku tunggu lagi kini
aku milik kamu

Buka mata cuba kau lihat
Bukalah minda kau kan bebas
Buka hatimu dan kau temu cinta
Dengarlah muzik ini lagu juga irama
Kita semua bersama
Punya hati jiwa untuk mahu dicinta cinta

Dan, Takkan ku sangsi
Aku pasti takkan tunggu lagi
Usah ragui masa lalu
Kini aku milik kamu


Dengar bisikan hatiku
Kau kan tahu cerita


Lama benar ku membelek diri di depan cermin
Berpusing menari pabila tiada sesiapa
Melihat rentakku sendiriku tertawa
Kini aku sedar tentang kehidupan ini
Tak perlu pura-pura, jadilah diri sendiri
Itulah diriku
Dan kamu pun tahu

Takkan ku tunggu lagi
kini
Aku milik kamu

Buka mata cuba kau lihat
Bukalah minda kau kan bebas
Buka hatimu dan kau tahu luas dunia
Dengar dengar dengarlah
Ikutlah rentak kita
Inilah masa
untuk kamu percaya
cinta

ade satu lagi yang aku suka. lagu wahai dalilah (klik). juga versi melayu beb..

Tuesday, December 8, 2009

jika dulu kami comel.. sekarang....? heh~

aiiihhhh.. bosan weii duk umah.. hari ni bangun tido cam biase arr.. bile i bangun je, of course arr i will recieved a package of mumbling from i punye beloved mama kan.. (eh.. tetiba ber I lak.. tukar2) bukan a package je oke. tapi berpackage package mama bagi. tapi tak pe. dah biasa. anggap je tu lagu bangun tido aku. haha. kire nya cam dengar mornin crew kt hitz.fm arr.. tak pun, dengar hot fm am crew. hah. lagi banyak mama bebel, lagi aku suka.. wat muka slumber, gi sengeh2 dengan muka tak basuh depan mama. then, dy stop arr.. haha.. ibu, biase laa.. kalau aku nanti cam ne ek..? hah. sudah. jangan berangan lagi..

bile tahap kebosanan mencapai tahap dewa. aku gi selongkar sume almari dalam umah ni. dah macam tikus dah aku selongkar barang..haha. perkara biase itu. hari ni aku ade jumpa satu kotak kale merah. kecik je kotak nye. penuh dengan gamba kitorang adik beradik masa kecik dulu. rumah aku kekurangan album oke. that's why letak dalam kotak je.. ade sape2 nak sedekah kan berbijik-bijik album untuk aku..? haha.

gambar2 kitorang mase kecik. gamba2 ayah ne masa zaman belaja kat US dulu. haha. hensem. jauh gile tahap kehenseman dulu ngan skarang. bagai langit ngan bumi. cam tak pecaya je bile tengok gamba tu.. hoho. tahap kecomelan kitorang pun terserlah. jauh gile tahap kecomelan kitorang adik beradik dulu ngan sekarang. haha. layan je arr gamba2 zaman kegemilangan kitorang dulu2.. sile cakap kami comel..

bile dah jumpa gamba2 ni. mula laa nak banding2 sape paling comel. yang si tooya ni lak asyik duk tanye.. "apsal yaa takde gamba mase kecik gile ek..?" aku lak jawab.. "sebab masa ko kua dulu, mase umo sebulan dua, ko tak comel cam aku.. sebab tu mama tak ambik gmba ko mase kecik gile. takut ko kecik ati.. hahaha." jahat punye jawapan..

dan ini adalah muka-muka setelah sume membesar dan melebar.. cam ne ek perasaan seorang ibu tengok anak2 die membesar depan mata..? bile dah besar2 sume ni, macam-macam perangai ade.. dulu bising cara lain. cara budak2 kecik. skng ni bising nya lain lak. bising cara dah besar. haha. tapi best. yang paling penting yang bongsu adalah pembodek paling berkuasa dalam umah ni. adik memang power arr bab2 bodek membodek ni. pas tu kalo nak bodek dia pun, senang je. puji2 sket. puji melambung-lambung, dia akan buat ape saje yg kite cakap walau dalam keadaan marah. hahahaha..

ade satu lagi benda yang aku jumpa dalam kotak tu.. lesen memandu zaman ayah muda remaja dulu. tahun 1985. dulu lesen memandu pakai kertas je beb. panjang lak tu.. macam slip exam. hahaha. tapi yang penting ayah menten hensem. haha.. ini boleh dikira satu khazanah lame.. haha..

oke. sekian sahaja untuk kali ini. haha. (hah. tetiba cakap cam cikgu) sudah2. ku mahu study. study untuk subjek2 semester akan datang (gile ke ape..?). ini kes buang tabiat orang panggil.. oke ini tipu.. bosan weeiii.. tau tak perasaan bosan yg terlampau cam ne..? rase macam nak gi baiki dinding kb mol yang tembus tu.. rase cam nak potong je sume kepala ayam2 abang aku yang berak kat seluar aku semalam. bengong punya ayam. esok lusa tengok arr.. ko akn jadi bangkai..
oke. aku bosan. titik.

Sunday, December 6, 2009

kereta terjunam di kb mall, 2 maut.

hari ni aku tak nak cakap banyak. petang tadi dapat satu berita KB MALL RUNTUH.. hah? KB MALL runtuh? bia betol..? tak tau kesahihan berita tersebut.. banyak versi aku dengar petang tadi. ade yg kate accident dekat tempat parking atas bumbung KB MALL laa.. kereta terbabas jatuh ke jalan laa... tapi yang sebetol nya adalah ini...



rakaman video dari handphone salah sorang pengunjung KB MALL petang tadi..


Kota Bharu,Kelantan, lebih kurang jam 5.00 ptg (6/12/2009)
dimaklumkan sebahagian kecil bahagian atas KB Mall
runtuh disebabkan sebuah kereta terlanggar dinding di tingkat 3
(Tempat Letak Kereta)....
menghempap 2 pelajar Masterskill College ..Maut.. al-Fatihah buat mangsa..

pesanan: berhati-hati bila memandu..

Saturday, December 5, 2009

jatuh cinta lagi..? bini abang dah brapa skarang ni..?

assalaamualaikum dan salam 1 malaysia. (hah. jawab2x. salam wajib dijawab) masih lagi terpengaruh ngan pembaca berita. siap ade 1 malaysia. nak tambah satu lagi. salam hari sabtu. haha. kebelakangan ni aku dah macam lupa hari dah. minggu lepas aku gi kejut sume kaum lelaki dalam umah ni di tengah hari khamis yang indah, nak suruh diorang gi sembahyang jumaat. nasib baik kesilapan itu sempat di cover dengan "aku saje je kejut korang bangun makan tengah hari.." haha..biase arr.. kalo sedang ber holiday, bergumbira, mane nak ingat pasal hari kan..? lain laa kalau bukan ber holiday. memang sibuk membilang hari menanti kemunculan hari minggu.. hehe~

sudah. aku bukan nak cerita pasal hari. aku nak cite pasal tajuk dalam al-kuliyyah petang semalam. JATUH CINTA LAGI. (walaweii.. budak ni tengok al-kuliyyah beb.. korang tengok..?)

hah. tengah2 terguling tergolek duk tekan-tekan remote sebab tak de rancangan menarik untuk di tonton. secara tak sengaja tertukar chanel TV3. mama pun "dah. jangan tukar2 lagi. mama nak tengok ni." hahaha. amik ko. layan laa skali.. tapi tak pe. rancangan tu penuh dengan ilmu dan informasi terbaik punyaaa oke. tu pun dah dekat nak abis dah aku tengok.

tajuk pun cam menarik je kan. jatuh cinta lagi. bagi orang yang dah kawen la. kalo belom kawen, boleh laa blaja kalo ade niat mau jatuh cinta lagi. haha.

tapi sebelom tu, aku ade tengok rancangan AC? sempoi semalam. soalan AC kat Salleh Yaacob, "bang, isteri abang berapa skrang ni bang.." lebih kurang cam tu la soalan dia.. jawapan dia bagi.. "is-one, is-two, is-three / isteri.."
mak aihh.. jawapan baik punyaaaa.. 3 beb bini dia.. so, isteri = is-three.. hakhakhak..

oke. balik ke topik al-kuliyyah tadi. (cewah.. dah macam kat studio al-kuliyyah dah ayat ni. haha.) ade soalan dari penonton. poligami memang pahit bagi perempuan. tapi poligami boleh menyelesaikan masalah suami yang jatuh cinta lagi. dia suruh ustazah jemputan terangkan.

cewahh ko cik chah., nak cakap pasal poligami lak.... aku tau aku tak layak cakap pasal ni sebab aku pun tak penah kawen. heh~. hanya sekadar ingin berkongsi ape yg aku tengok dan input2 yang aku dapat..

ni dia sedikit sebanyak yang aku dapat dari al-kuliyyah semalam. (mau sebut gak al-kuliyyah tu.. haha)
  • poligami dibenarkan dalam syariat dan ini dah termaktub dalam hukum Allah s.w.t.
  • walaupun berat dalam hati untuk menerima nya, wanita-wanita sekalian tak boleh tolak dan tak boleh kate HARAM pada hukum ini sebab ianya adalah ketetapan yang ditetapkan oleh hukum ALLAH s.w.t
  • dan walaupun berat di hati, siapa kita untuk tentang?
  • kalau lelaki yang dah kawen jatuh cinta lagi, mesyuarat dulu.
  • tanya dulu diri, kenapa jatuh cinta..?
  • kerana mata yang melihat..? atau kerana niat ingin membantu.. niat kerana ALLAH s.w.t?
  • kalau kerana mata yang melihat, ia nya adalah nafsu semata-mata. dan kesan nya. hubungan tak kekal lame... (dah macam ustazah kan..?)
  • Rasulullah s.a.w pernah bernikah dengan Saudah, seorang janda yang umur nya lebih tua dan paras nya tidak lah cantik mana (mengikut cerita yg di dengar). tapi pernikahan terjadi sebab mengikut syariat Allah dan untuk luaskan dakwah islam, juga bagi melindungi dan menolongnya daripada penderitaan dan fitnah, Rasulullah SAW mengahwininya setelah 3 tahun wafatnya Sayyidatina Khadijah. pernikahan terjadi bukan hanya kerana jatuh cinta semata-mata, tapi kerana perintah Allah. niat kerana Allah s.w.t..
  • ramai lelaki yang first time mau kawen, buat solat istikharah... tapi bile dah jatuh cinta lagi, dah jadi tak tentu arah.. (ustazah tu yg cakap oke.)
  • patut nye, bile dah jatuh cinta lagi tu yang kena lebih2 buat istikharah. buat solat hajat.
  • kalau mau kawen lagi, mesyuarat ngan bapa mertua bukan dengan bapa sendiri...
yang last tu yang menarik. mesyuarat ngan bapak mertua. hah. ada bran? sebelom kawen, elok2 gi mintak nak kawen ngan anak dia. nak kawen lagi satu pun kena la bincang elok2 nak bagi anak dia madu. masa bapak mertua bagi kawen, anak sehat walafiat, muka ceria je.. bile laki nak kawen lain, bapak mertua tengok anak dia kurus melidi, muka tak ceria. apa mau jawab..?

kalau dapat bapak mertua macam abg JAMIL madu 3, haii.. bertuah laa badan ko.. hahaha..

jadi, kalau ade niat mau berpoligami. tengok dengan mata dan mata hati sekali ye. bukan hanya mata oke.. tepuk dada, tanya hati.. kalau hati kata, "gaji ko ciput, nak tanggung bini sorang ngan anak2 pun cukup2 je.. layak ke ko nak kawen 2..? boleh jadi adil ke..?" hati tak penah tipu ye.. tapi mata penuh dengan nafsu dan keseronokan dunia yang hanya sekejap saje..

tak salah kalau berpoligami tapi fikir baik buruk yang bakal datang dulu... macam mana perasaan isteri.. imbas balik pengorbanan2 isteri. perempuan mana yang suka melompat-lompat kalau laki dia nak kawen lain..? boyfriend ada skandal lain pun dah berasap berapi-api.. ini kan pula suami... cecece.. cik chah ni dah macam ustazah dah.. hahaha..

mohon maaf. post kali ni agak panjang (walaupun entri mmg selalu pnjang. hehe). sebab hari ni cik chah ade feel mau jadi ustazah.. hahhaha.. terima kasih sebab sudi meluangkan masa membaca entri ni.. cecece.. ;) (kenyit mata sket..)

Friday, December 4, 2009

dangerous and sweet ~



dangerous and sweet ~

It's difficult to see from the surface.
But everything goes in and it stings,
like a spider.
Hits you deep inside and

[Lenka kate ni chorus dia]
I know that you are just like me, oversensitive.
Well I ordinarily breathe.
Taking everyday for much more than it means.
Well it's dangerous, and it's sweet.
Cut us and we bleed.

All these words we speak casually.
Well maybe i'm just weak, but it hurts me.
Everything you said (Lenka ulang 3 kali kat sini. hah~)
Well it cuts, like a knife
It hurts me deep inside and

[Lenka kate ni chorus dia]
I know that you are just like me, oversensitive.
Well I ordinarily breathe.
Taking everyday for much more than it means.
Well it's dangerous, and it's sweet.
Cut us and we bleed.

I should put on my armor the next time I see you
So I won't be harmed.
But I know I can shoot my own arrows.
I'm sorry I hurt you.
I know that like me you can be oversensitive.

Ba Ba Ba Ba Ba Ba Ba
Ba da Ba Ba Ba
Ba Ba Ba Ba Ba Ba Ba
Ba da Ba Ba Ba

I know that you are just like me, oversensitive.
Well I ordinarily breathe.
Taking everyday for much more than it means.
Well it's dangerous, and it's sweet.

Yeah it’s dangerous and sweet.
Don't you know it’s dangerous and it's sweet?
Cut us and we bleed.

ye. lagu ni cam tak femes. oke. aku tak tau femes ke tak. heh~ tak best? tak suka? tak pe. lagi orang kate tak best. lagi aku suka.. hahaha..aku suka.. tu je.. tapi cam biase... aku suka kejap je. bile dengar banyak2 kali, aku stat bosan... heh. tak payah banyak kali. 2 kali pun cukup. sebab tu dalam folder aku tak banyak lagu. skarang ni pun dah bosan dengar lagu ni. haha~

Thursday, December 3, 2009

ubah hidup dengan sepasang KASUT...? heh~

assalamualaikum..dan salam 1 malaysia (walaweii.. budak ni dah pndai bagi salam sebagai intro. hah) terpengaruh ngan pembaca berita dalam TV, siap ade salam 1 malaysia. heh. satu lagi. salam bulan december. masih tidak ketinggalan jauh ke belakang kan, untuk aku ucap salam bulan december.? terlambat pun tak pe. bagi aku seminggu baru dikira terlambat. hehe~

aku sudah kembali pulih seperti sedia kala.. demam sudah pergi meninggalkan aku. pasti tidak akan lagi menyapa
(adakah ayat ni ade unsur2 flower?) haha. dah. sudah tidak mau cerita pasal demam. demam pergi, penyakit lain datang.. sakit nya hanya sehari. tapi cukup untuk buat aku tergolek terguling tak boleh tido. sudah. penyakit itu juga sudah pergi. sekarang sudah bole melompat-lompat seperti berjumpa dengan prince charming. hah. berangan.

jangan bermimpi mau jumpa prince charming. sebab dia sudah jadi milik Snow White. kenapa snow white? bukan cinderella? biar laa.. sebab snow white kena mati dulu baru bole jumpa prince charming. begitu susah. haha. Cinderella hanya perlu tinggal kan kasut untuk dapatkan prince charming. tak thrill langsung. hah. merepek di situ..

tapi. it comes with a BIG 'TAPI' oke. Cerita Cinderella adalah satu bukti bahawa sepasang KASUT boleh merubah hidup kamu. dapat? dapat tak..?

same gak dalam hidup ni. bukan dunia fairytale oke. dengan buat sedikit tindakan, hanya sedikit perubahan, mungkin dapat merubah hidup kita kan..? kan..? tak kisah lah tindakan itu secara kebetulan atau tidak. contoh nya, dalam kerjaya
(cewah.. cakap cam orang dah ade keje), dengan hanya sedikit idea yang di beri, siapa tahu kamu akan bergelar jutawan lepas tu..?. haha. tak semua bertuah macam cinderella.. tak semua bertuah macam pak cik yang menang sejuta duit telekom malaysia satu ketika dulu. tak semua.

sebab tuah ayam nampak di kaki. tuah manusia tak siapa yang tau.


kejayaan tak akan datang bergolek depan mata. ia perlu kan usaha. walopun hanya sedikit usaha yang diperlukan.. tapi ia tetap USAHA. (lebih dituju kan untuk diri sendiri sebenar nya.. heh~)

begitu juga dengan Snow White, dengan satu ciuman dari prince charming, dy dapat hidup semula. tapi kite tak mau snow white. itu tidak baik. HAHAHA..

sudah. ku sudah habis merepek di sini. saje lepas gian lepas demam. bile tak bole tido semalam aku gi bace buku2 disney yang ade kat umah aku ni. hah. besar2 pun bace lagi cite-cite cam tu. tapi lepas bace, aku realized something. atau mungkin ia nya maturity that comes with age. haha.. KASUT bole merubah hidup.. aku nak gi cari KASUT KACA sekarang.

Monday, November 30, 2009

kamu yang bergelar lelaki..

wanita bole iron baju, tengok TV, berbual di telefon dan layan anak, all at the same time (kalo ade anak laa. hehe), tapi lelaki..? lelaki hanya bole buat satu kerja dalam satu masa. (btol kah? btol kah..?). Jangan sesekali ajak diorang bersembang kalo diorang tengah nak park kete...? Exactly. btol wa cakap.. haha.(sekali lagi. btol kah? btol kah..?) diorang takkan layan sebab lelaki hanya bole concentrate kat satu benda je dalam satu masa..

kamu yg bergelar lelaki.. btol kah? btol kah..? heheh~..

ni bukan aku yang cakap.. aku terjumpa satu qoute dalam bahasa omputih. aku hanya translate kan je.. heh~

tapi tak semua laki cam tu kan..?

Sunday, November 29, 2009

diorang kate lidah + hidung + telinga + kuah asam = terbaik wok!!

salam aidiladha.. cerita hari raya pertama. heh. dah lepas 2 hari kan..? tak pe. tak pe. baru lepas 2 hari. belom basi lagi.. kalo aku, seminggu baru dikira basi..haha~

bile bangun pagi, keadaan aku masih tidak berubah. tidak bertukar menjadi power rangers. hidung masih tersumbat seperti kena sumbat. (pikir jap mau letak kena sumbat ngan ape..) walopun hidung tersumbat seperti kena sumbat (berfikir lagi) nasi dagang di pagi raya tetap ku bantai. kenapa ya rase nasi dagang di pagi raya lain skali dengan nasi dagang yang aku makan setiap pagi sebelom raya..? (persoalan berenang-renang di minda..) oh. nasi dagang kat sini adalah menu breakfast kegeraman oke.. sedap hilang menjilat pinggan.. (bukan aku yg jilat pinggan itu.. hoho)

kali ni beraya haji di kampung ayah aku.. bukan kali ni. memang tiap2 tahun kat sana.. hanya 8 minit 50 saat perjalanan dari rumah aku. heee. tapi tahun ni aku kena bawak dua manusia jakun masuk kampung (angah n ayah su). maksud aku, separuh jakun. dua2 tak tau jalan masuk kampung ayah aku. sepupu mama dari KL. masih muda (seperti mahu mempromote) tapi sudah berkahwin. hehe. jakun tu tak pe lagi.. tapi penah korang tengok manusia berbaju melayu, bersampin dan bersongkok melapah lembu...? hahaha

nama je dekat tapi aku dah lame gile kot tak balik kg ayah aku. hehe.. aku pun tinggal kt kampung oke. kawasan perkampungan sri aman. hehe. ayah aku kmpung lain. truly kampung punye.. dan lame gile tak membonceng motor keliling kampung. last mase aku skolah rendah... sekali dapat duk atas motor, rase cam nak lambai2 cam ratu cantik pun ade.. hahaha. dah tu silap duduk plak tu.. duduk mengiring ke rantai motor. habis kain aku. masuk dalam rantai motor beb. koyak.. nasib baik sket je. hehe. tak pe.tak pe. baju raya ade sepasang lagi tak pakai. hehe.

ini bukan lakonan. aku memang seorang yang penyayang.. hahahah~

masuk kawasan rumah arwah tok wan, terasa kemeriahan. sebab ramai budak kecik. hohoho. disebabkan ayah aku ade sorang adik je, semua adik beradik mama berkumpul kt kampung ayah aku. sama2 share korban lembu sekor. tambah sepupu sepapat ayah lagi..

oke. sudah malas mau bercerita. aku bosan. kamu yg bace pun mesti bosan.. heee~ tak pe. tak pe... kite teruskan..lembu ni sempat lagi main hide and seek ngan ayah aku. oh ye. buat pertama kali ayah aku sembelih sendiri lembu ni. bravo. bravo. tepuk tangan sket untuk ayah.. hoho.. lembu sendiri oke.. itu lah ayah aku... balik dari pejabat, jenguk lembu dulu... seperti tidak bole hidup kalo takde binatang peliharaan ini. dari kecik duk main ngan lembu.. heh~ ayah memang truly kampung boy arhh wa cakap..

walopun raya haji... raya tetap raya beb.. baju raya mesti ada.. tetap bertema. baikk punyaa..

manusia berbaju biru ini ade hati mau masuk hero remaja. layak kah? layak kah..? haha. lapah lembu pun tak lepas.. haha. tak pe. tak pe. kamu tetap di hati kami. eh bukan2. tetap di celah gigi..(budak ni kazen aku yg paling nakal masa kecik2 dulu. nakal nya tahap dewa. takde sape bole lawan. heheh~)

ku suka budak ini.. muka copy paste arwah nenek aku.. hehe~

hehehe.. hidung berubah menjadi bulat.. see.. aku mmg penyayang dan disayangi mereka bergelar kanak2.. huahua (memuji diri sendiri tanpa rasa ragu.. hee~)

tahukah kamu lidah lembu sepanjang mana..? tahukah kamu telinga lembu boleh dimakan..? tahu kah kamu, hidung, lidah, telinga lembu kalo tau cara memotong, membasuh dan direbus makan ngan kuah asam letak belacan rase nya terbaik wok!!! ( abang2 aku kate.. hee~) tahu kah kamu, otak lembu sangat sedap kalo di masak 'kerutuk'.. (ayah aku kate..) tahu kah kamu 'bebola' kepunyaan lembu kalo di potong, akan jadi bulat2..? (ini aku tidak pasti kesahihan nya..) hahahahahaaaa.. ini memang tak boleh blaaah... ape lagi bahagian lembu yang bole dimakan..? haha.. aku rase kalo gigi lembu boleh di buat gulai, tu pun diorang akan bantai.. hahhaha.. gulai gigi lembu..? aiyyerr...

Friday, November 27, 2009

ku sangka panas hingga ke petang, rupa nya hujan di tengah hari.. dan slm aidiladha~

skarang ni pukul 2.30 pagi.. aku baru bangun tido beb. fuyyoo.. awal nye cik chah bangun tido.. takut lembu lari.. hakhakhak. tak de ah.. tadi lepas solat maghrib terus aku tido. giler awal kan aku tido. tak penah penah aku tido awal.. hari ni aku tido awal sebab keadaan kesihatan yg tidak mengizinkan.(cuba memberi alasan. sila percaya..) heh~ ku ingat bila demam dah kebah, boleh laa gi tarik lembu esok. tapi tidak.. ku sangka panas smpai ke petang, tapi hujan di tengah hari. demam ku kembali menyapa.. 'air hidung' semakin bertambah.. suara dah bertukar cam tomok zaman muda2 dulu.. hoho.. eh bukan. ape kelas cam tomok.. suara ku semakin seksi. lihat suara ku, seksi kan..? (gaya seperti iklan kempiskan perut suatu ketika dulu..heh~). silap. silap. bukan lihat. dengar. skali lagi. dengar suara ku, seksi kan..? hahah.. dah.dah. demam2 pun sempat lagi merepek. sempat lagi berbelog.. belog kesayangan tak kan di tinggal kan walaupun keadaan kesihatan tidak mengizinkan..

sudah chah. cukup. kembali ke tujuan asal bangun tido. solat isyak sekarang!! done la.. sebelom berbelog, ku tunaikan yg wajib dulu oke.. heheheh..

hari ni dah raya kan..? heheh.. lembu-lembu yg nak kena korban pun dah tak bole tido cam aku.. mungkin sedang emo. sebab tak bole hidup lame.. sabarlah wahai lembu.. sebelom kamu disembelih.. mohon maaf dari hujung rambut ke hujung ekor kepada rakan-rakan mu dulu oke. heh~ berpesan kemain cam ade je lembu membaca belog ku.. heheh.. dah. dah. masa untuk blah sekarang.

gamba dari abang G..
dan terima lah ini.. lembu yang emo. amik gamba tak nampak muka. terlalu emo. pagi2 esok dah nak kena say gud bye kat kawan-kawan.. hohoho..

SELAMAT MENYAMBUT AIDIL ADHA BUAT SEMUA..

catatan: wahai air hidung. cepat lah kamu hilang dari hidung ku.. rimas wehh.. berharap bangun pagi esok ku sudah tidak demam lagi. mau cubit-cubit pipi lembu buat kali terakhir.. heheh~ tajuk entri telebih panjang lak hari ni.. huhu

Wednesday, November 25, 2009

aku separa sedar tapi tidak kritikal..~

dalam 2 hari ni agak tidak bermood untuk menulis belog. keadaan kesihatan tidak mengizinkan. setiap hari bukak belog. menjelajah ke belog2 orang lain. meng klik2 nuffnang. tapi tidak membuat sebarang update. hehe. (kenapa ayat kali ni seperti serius semacam je ek..?) haha.

aku demam beb. eh. demam selsema. nak kate main ujan, tak de arr plak. sudah 2 hari ujan tidak turun... rindukan hujan.. rindu hujan.. apsal hari ni langsung tak hujan..? tak pe.tak pe.. kain yang sudah 3 hari dijemur tak kering kering sudah pun boleh di lipat dan di simpan dalam almari. heheh. selalu nya tido berselimut tutup seluruh badan, hari ni tido selimut entah ke mana..

walopun selsema, ubi kayu rebus tetap ku bantai. lagi-lagi ubi kayu.. hahah. hanya itu yang aku mampu. bersyukur dengan ape yang ade. biasa lah. musim hujan. walopun ayam golek tergolek depan mata, ubi kayu rebus panas gile tetap menjadi pujaan perut ku.. (sori. ter over) selama hampir seminggu bercuti bergoyang kaki di rumah, akhir nya petang semalam aku boleh keluar bergembira. seperti mahu mencari semula geng2 waktu kecil ku dulu untuk main kawen2.. berlari-lari pusing-pusing bawah pokok nangka. hujan tidak akan mengganggu kita main lagi. (terperasan menjadi seorang kanak2) heh~

keluar bejalan-jalan dengan ibu tersayang bersama seorang bibik yang memakai spek (toOya) dengan memakai baju kurung. ah. sungguh kemelayuan. pergi kenduri ah.. mane tau bole dapat jodoh di situ..? jumpa makcik2 yang bakal menjadi ibu mertua ku..(hahaha.. kegatalan terserlah..) haha. nenek mertua pun bole kalo ade cucu yang boleh belikan aku suzuki swift satu. saya mahu order! suzuki swift satu!!! ko ingat ni kedai mamak nak order2 cam tu..? oke. kurang kan kegatalan kamu chah. dah. dah.

ni bibik ku yang pakai spek. perasan cun. aku sudah anggap bibik seperti adik kandungku sendiri. huahua. tapi semalam bibik tak kenang budi. saje dengki ngan aku ambik gamba muka aku sekerat je. jage ko bik.... akan ku sekeh kepala mu..

selepas di sekeh berkali-kali.. akhir nya bibik menjadi cerdik dengan mengambil gamba ngan betol.. hahaha..

sudah. ku sudah tidak mau merapu merepek di sini. sekarang masa untuk merehat kan diri setelah 2 biji ubat selsema ku telan. ku dalam separa sedar. tapi masih belom kritikal. mata ku sudah lalok seperti seorang penagih dadah.. oh. dadah membunuh.. jangan makan dadah. eh bukan. jangan hisap dadah.. pesanan ikhlas dari hati..

catatan: entri tiada kaitan dengan tajuk. aku tak tau nk letak tajuk ape.. oh. si bibik itu ADIK ku.. heh~ doakan aku cepat baik supaya aku boleh beraya haji dengan aman dan membantai daging2 dengan gembira.. hahaha. pesanan tak boleh blah.. selsema je pun weh!!! jangan laa over chah oii.. macam tak sempat beraya je (na'uzubillah..).. haishh.. ajal maut di tangan Tuhan.. tak siapa tau..

Monday, November 23, 2009

Lu orang sekarang tidak best.. heh~

sekali lagi aku tak tau nak post ape. aku bosan. bosan. musim sejuk begini setiap aktiviti di luar rumah amat terbatas. aichehh.. tak bole kua. tak bole main beskal. tak bole berlari-lari pusing-pusing dibawah pokok nangka. tak bole main masak-masak. tak bole main doktor doktor. tak bole main police and thief. tak bole main bola kaki tiga. sape penah main bola kaki tiga...? tak bole main kawen-kawen kat bawah pokok. (bawah pkok lagi.) haha. pelamin angan ku musnah disebabkan oleh hujan yang menggila saban hari. (skali lagi ayat ku berflower tak bole blaahh..) tapi itu sume bukan luahan aku yang sudah menginjak ke alam akhir remaja. awal dewasa. aicehh.. perasan sket.. itu luahan budak-budak kecik yang masih hingusan seperti aku suatu ketika dulu.. suatu ketika... macam slot drama kt astro citra yang kebanyakan drama 'suatu ketika' di conquer oleh beto khusyairi itu. banyak kah..? tak pe. tak pe. aku suka beto berlakon. hahaha. aku layan je. hah sudah. skarang ku sudah merepek.

waaahh.. ku sudah besar rupa nya.. sebab ku dah tak main itu semua. tapi sekali sekala ku teringin main sume tu. aku cari je mane laa budak2 kecik yang main benda benda tu sume. dah tak de beb. kalo dah tak de..? kat mane diorang main..? kat kampung ayah aku pun tak de. kat kampung mak aku lagi laa tak de. nak main sorang2 segan. gile ke ape dah besar2 cam ni nak main kawen. kawen btol kang.. gile ke ape main pusing-pusing bawah pokok nangka sorang2? ingat ni citer hindustan..? haaa. sebab tu arr aku cari budak2 yang men sume ni. bole layan diorang men skali. teringin nak main.. hahaha..

tapi budak2 sekarang ni mane tau main masak-masak pakai tempurung kelapa, sudip ranting kayu, dapur wat ngan batu, daun jadi pinggan.. mane ade dah.. skarang ni sume ade set masak-masak. terbaik punyer... tapi still tak best bagi aku. sebab diorang tak menikmati nikmat hidup sebagai kanak2 yang sebenar.. hehehehe.. ape yang diorang tau..? TV, PS2, PS3, PSP,comp. games.. tak nikmat. tak nikmat. duk tercongok depan TV tengok gerak geri gasing.. sekali lagi. GERAK GERI GASIIINNGGGG!! (bace ala2 si zoey tu sebut..) lagi. lagi. TOM TOM BAAAKKK!! (buat gaya tom tom bak).. lagi. lagi. PONDOK-PONDOK (sebut ala2 comel cam dalam TV). tak best btol jadi budak zaman skarang ni.. hari-hari duk tercongok ngadap TV je..

budak kecik skarang ni. mainan sume nak grand2. pistol cam pistol betol. siap macam2 bunyi kua. zaman aku ngan abang aku dulu, nak dapat pistol yang cam pistol betol tu time raye jer.. main tembak2 time orang semayang terawih. haha. dulu tok ayah wat kan kitorang pistol. yang panjang. yang pendek sume ade. pistol kayu beb. siap ade penyepit ngan getah lagi blakang. peluru lak buat ngn kertas.. haha. terbaik kan tok ayah kitorang.. pas tu baru laa dapat pistol mainan yang ade peluru biji2 cam lada itam tu. oh. pistol tu kitorang wat tembak cicak. berpuluh-puluh ekor cicak mati sebab kena tembak kat kitorang. hah. ter over di situ. cicak pun dah takut nak jengah umah tok ayah. hahaha.

budak skang ni kalo tanye pasal main buaya-buaya ke.. main police and thieves ke.. main sorok-sorok ke.. sume pakat wat muka blurr... hampeh tol arr.. tak best btol diorang ni.. dulu kalo main sorok-sorok.. selagi ade tempat boleh menyorok dalam umah, selagi tu laa kitorang duk main. haha. dalam almari. dalam kabinet dapur. bawah meja makan. bawah katil. paling best. dalam besen yang besar giler yang ade penutup tu.. haha. terbaik ah. memang tak kan jumpa. kadang2 sampai lua rumah. 'tempat tinggal' arnab tok ayah pun penah. hahhaha...

tapi tu sume zaman dulu2 kan.. susah nak tengok budak2 skarang ni main cam tu. memang tak menikmati dunia kanak-kanak yang sebenarnya arr diorang ni.. hehehe..

hah. tetiba je aku terasa mau mandi sungai depan rumah tok wan. tempat tu memang kenangan gile kot. naik kat tebing tinggi. pas tu terjun dari tebing ke dalam air. penuh dengan gaya persis seorang penerjun negara.. (haha. ayat tak boleh blaahh lagi..) sekarang sudah besar. dah tak boleh mandi sungai cam dulu.. sungai tu pun dah tak best dah skarang ni.. hoho..


catatan: taip entri sambil senyum sorang2. haha..ade sesapa mau join aku main sume mainan2 zaman kanak2 yg sudah lame di tinggal kan..? hahhahahaha... merepek.

Sunday, November 22, 2009

musim sejuk dan ubi kayu~

ape aku nak taip ni ye.. dari semalam duk berkira-kira aku mau post ape lak kali ni. rase cam dah lame tak post ape-ape. hekhek. sungguh indah rasa nya tatkala berada di rumah ini. (ayat flowery tu beb.) haha.. tak bole blaaa.. hujan turun bukan dengan renyai-renyai. tapi turun dengan menggila. macam esok hujan dah tak boleh jengah muka bumi ini lagi. padahal esoknya memang konfem hujan akan kembali menggila.. (adakah ini ayat ini pun ber flower?).. hekhek. musim ini lah korang dapat dengar macam-macam bunyi katak. rupa-rupa nya katak ade banyak bunyi weh. betol. wa tak tipu.. macam-macam bunyi katak aku dengar. hahah. mungkin dari banyak spesies. ade ketika aku gelak sendiri bile dengar muzik-muzik yang di alunkan oleh katak. (ayat tak bole blaa lagi..) hakhak. kalo salji turun ade bunyi katak tak wei..? malaysia ngan negara bersalji sama je ah. mereka winter. musim sejuk. kite..? kite pun musim sejuk ape... musim hujan. banjir beb..

rumahku banjir. betol. aku tak tipu. air naik sampai dada. memang sampai dada. dada itik. kaki pun serba salah je nak tenggelam. haha. tapi kampung ayah aku terbaik arr banjir nye. hekhek. terbaik cam ne tak tau laa kan. sebab aku tak gi tengok lagi. tak kuasa ah nak gi tengok. kalo dah nama nya banjir, macam2 air bercampur kan.. aiyyerr... tapi kalo kena redah. redah jugak.. hahaha..

semalam aku juara beb. juara bangun lambat. hahah. aku bangun tido je, diorang sume tepuk tangan.. ucap tahniah kat aku. cayalah.. hahha. sebab nye aku paling lambat bangun dalam umah ni. zubir jatuh di tempat ke-3. paling aku tak caya, syahir bangun awal dari aku.. hahaha. aku bukan sengaja bangun lambat oke. aku tido lepas subuh. memang patut laa aku bangun lambat kan. kan.kan. (percubaan untuk menipu di situ..) hahah. tapi hari ni aku jatuh tempat ke-2. zubir lak juara.. ambik takhta aku. tak pe. tak pe.

tapi memang betol awal gile aku bangun ari ni. kul 8 pagi aku dah tercongok depan TV. aku seperti paham ayam abang aku kt bawah nak cakap ape."ini adalah satu keajaiban. terima kasih ya ALLAH." kuang asam nye ayam. nyah ko. esok lusa ko dah nak kena sembelih.. tunggu je arr.

makan ubi kayu di kala hujan renyai-renyai begini memang best. hah. tetiba masuk ubi kayu. tadi aku kua cari lauk pauk untuk di masak ngan mama. tetiba ade orang iklankan ubi kayu. haha. iklan..? bak sini sekilo. sekilo pun cukup. makan ubi kayu rebus yang panas dengan kelapa parut digaul ngn sedikit gula. sedap beb. perghh..seperti kembali ke zaman perang. sesapa yang tak penah makan ubi kayu rebus panas gile cicah ngan kelapa parut digaul ngn sedikit gula dalam musim sejuk begini memang hilang satu nikmat dunia.. hahahahhaha..

catatan untuk diri sendiri: berkira-kira mau mandi atau tidak hari ni.. hekhek. musim sejuk tak mandi pun tak pe... hahhaha.

Friday, November 20, 2009

contest. sape comel..? ini memang btol contest.

haaa.. sempena entri ke-200 aku.. contest sape comel..? bukan aku yg wat contest ni.. tapi cik laila~ yang adakan contest ni. hoho. tergerak hati untuk join. sebab ku rasa aku sangat comel suatu ketika dulu. oh. sekarang pun aku masih comel. hakhakhak. sape nak keluarkan muntah hijua? silakan... tapi muntah hijau je dibenar kan.. hahhahaahaha.

aku tak mau cakap banyak. (ayat ni lagi). ye.. aku tak mau cakap banyak. layan je arr photo comel ku ini.. aku tak tipu beb. aku memang comell pun dulu.. oke. muntah hijau.muntah hijau. ni eksklusif ni aku bagi tengok. kawan-kawan aku pn belom penah tengok ag ni.. cewwahhh..

oke cik laila... tengok gamba ni.. aku yang comell.. hahahaha..

nama: Nur Aisyah Mohamad Rosli.

tarikh /tempat lahir: 14 0gos 1988 / Hosp. USM Kubang Kerian, KB

penerangan gamba: ku tak tau nak terang kan ape. yg penting aku posing ala2 comel time ni. bukan ala2 comel. tp memang comel. ececece. kt blakang gmba ade tulis tahun 1988. aku bajet time ni umo aku dalam 4 bulan kot. ahaha. aku tanye mama aku, umo aku time ni brape.? mama kate dy pun tak ingat gak. anggap je arr aku 4 bulan time ni. hahhahaha.. time ni tak silap aku, aku kt umah lama dulu. kat tilam empuk ku.. huahuahua..

amacam? bole menang ka..? hoho..

catatan: abang2 aku, adik aku, mama, pelik tengok aku sibuk scan gamba. aku kate aku masuk contest bayi comel. diorang gelak beb... tak pe. tak pe. yang penting. ayah aku tolong aku scan gamba ni.. tolong tengok. nak blaja scan gamba. hakhakhak..

selamat pagi dan itu bukan contest. hah~

aku dah sampai umah weii.. haha.. aku dah sampai umah.. sudah selamat sampai. baru 10 monit yang lalu. tapi aku tak bole sambung tido. tadi lam bas aku da bantai tido kaw2 punye.. memang tak sedar ape ah wa cakap.

aku nak cakap skali lagi. aku da sampai umah!!! a'elahh minah ni.. orang len yang da lame sampai umah tak kecoh pun.. bia arr kan.. aku suke. memang aku suke mengkecohkan diri ni.. aku tak bole sambung tido. sebab. adik aku amik tempat tido aku. aku tolak terajang pun tak nak kalih gak budak ni. aku terpaksa tido kt tempat dy. tak best walopun kt katil yg same. (ceitt.. belagak!!)

alang2 dah subuh. baik aku solat terus kan. kan. kan. mane tau aku akan dapat tido dengan lebih lena selepas ini. (lagi. juga ade unsur2 ayat skema di situ.)

dah. dah. telekung sembahyang dah melambai lambai dah tu. memanggil aku menunai kan kewajipan. hahahaha. (bapak seram kalo btol duk melambai-lambai)

satu lagi. satu lagi. aku dah wat keputusan. cewwahh.. sepanjang malam aku duk pikir dalam bas. pikir dalam mimpi. post sebelom ini adalah BUKAN CONTEST. hahahaha.. terima kasih kepada sesapa yang sambung pantun itu ye.. hahaha..

terima lah ucapan SELAMAT PAGI dari ku.. hahah

Thursday, November 19, 2009

rase ini tak best dan contest kah ini..?

dah abis paper dah.. haha. aihh.. minah ni memang tak de keje. balik je terus bukak belog. tak pe. tak pe. teruskan. mau cakap sekali lagi. aku dah abis paper weii!!! tapi apsal rase cam tak best lak ek..? hari tu ye ye je mau abis cepat. tak sabar nak balik umah.. konon....

hari ni lain plak cite nye. ah.. mapuh gi arr perasaan-perasaan yang mengganggu fikiran itu sume. (skali lagi. ade unsur2 ayat skema di situ.)

hari ni tak mau cerita panjang. hanya mau gitau aku balik umah malam ni weii!! seronok.seronok. heh. tetiba seronok. tadi kate tak best. (ni org panggil tak tetap pendirian). mood berubah-ubah. mungkin kah sudah sampai waktu nya..? heh. waktu ape kah? (jangan paham kan persoalan ini.)

aku memang tak mau cerita panjang.. aku hanya mau gitau, bas aku kul 11 malam ni. keluar dari bumi ump pukul 3 petang. keluar awal seperti mau terkejar-kejar ke airport macam budak borneo plak.. haha.. lagi 3 jam. aku belom packing satu barang pun lagi. yang aku terbayang skarang ni. aku mau tido. tido untuk satu jam. satu jam untuk packing. satu jam untuk bersiap2 dan kemas bilik.

aku terbayang bayang. macam mane laa nanti nak sumbat satu kete tujuh orang. serius. tujuh orang satu kete keluar ke kuantan petang ni. macam mane tu..? cuba bayang kan sekarang.bagi tau sket. kalo boleh riba takpe. 2 orang di depan. 5 dibelakang. ahh.. peduli ape. sumbat aje selagi boleh. haha. macam tak penah buat keja ni. kete kelisa pun kitorang sumbat 6 orang. kalo iswara no hal laa kalo 7 orang. hahah.

eh. aku memang tak mau cerita panjang. sebab aku mau tido. aku belom tido lagi dari pukul 12 tgh mlm smalam.. sekarang masa untuk tido satu jam.. tapi sebelom tu terima pantun ni.

UMP kate pergi,
RUMAH kate mari,
...................................
..........................................
(sambung sendiri je ar lagi 2 lines tu..)

catatan: aku malas mau sambung. perasaan kemengantukan semakin kental ni. sape nak smbung. sambung je arr. contest kah ini..?. sebab sekarang ni cam demam contest je kan. sambung je arr dulu pantun tu. nak sambung dalam hati pun boleh.. kalo sambung kt belog ni pun bole. tu pun kalo ade orang nak sambung la kan.. kalo laa ade orang sambung. kalau. aku kate kalau.. kalau ade nak smbung. sambung je arr.. hakhakhak. kalau ade yang sambung. and tetiba aku rase nak consider ini as a contest. maka adalah pemenang nya. btol kah.? btol kah?. hehe.. tapi 2 line yg kat atas tu cam ntah ape2 je kan.. tak pe ah. sambung je arr sape nak sambung. kalau ini adalah contest. maka tarikh tutup contest ini adalah apabila aku post entri baru. hakhakhakhak

catatan: pantun tak siap. amik dari shout out ooVoo amPEH. aku bosan.

Tuesday, November 17, 2009

ku bukan penculik. heh~

aku ade satu paper lagi beb. hah. tetiba. tak bagi salam. tak de intro tetiba je gitau ade 1 paper lagi..dah. blah. blah. orang lain da abis final. ko duk bergelumang ngan final lagi. dah. dah. gi main jauh2. belog2 ni hanya untuk orang yang da abis paper je. tapi peduli ape kan. aku nak berbelog gak. tak kire. hoho.

1 paper lagi beb. aku tak sabar nak balik ni. lagi. orang len da abis tak de pun kecoh. hah~ paper last ari khamis. abis kul 11 pagi. yeahuu.. kul 11 malam aku blah balik kampung.. ooo balik kampung.. mau pulang. mau pulang. semangat mau balik lebih kental dari nak ngadap paper industrial management khamis ni. hah. bia. kite enjoy lu mlm ni. nanti ngadap paper kita tunjuk muka itik macho telan taik ayam. cam paper tadi arr. kelat sekelat nya muka aku jawab oraganic tadi. heh. merepek.

di sebabkan tak de ape yang nak di kongsi. ecececee.. baik punye skema ayat nih. haha. dah.dah. layan je gmba bawah ni. "a picture tells a thousand words." tapi ni bukan contest cik bulan. tak sempat maa mau join. hoho. tapi bukan aku pun yg pelakon utama dalam gamba2 ni. aku sekadar pelakon extra. haha.

ni cuti lepas. tengah syok2 snap gmba sendiri lam kete, aku tak perasan ade kaki yg menuju ke tempat duduk depan nak masuk skali dalam camera. ye ye je masuk dlm camera. kaki budak. budak mane kah.? tapi kalo di perhatikan ia nya dari dalam boot keta..

bile sampai umah. aku bukak boot kete nak ambik barang2 yang telah di shopping. alangkah terkejut. ku lihat ade sorang budak dalam boot kete. diam. senyap seketika. gelabah. anak sape kah? jatuh dari manakah budak ni..? siap bertudung. ayu. hakhak. sedang tido. bersama barang2 dalam boot kete. heh~
memang nyenyak btol nih. letak bom pun belom tentu sedar ni. hah. merepek. kalo letak bom. mati terus laa wei. memang tak sedar dah. ape mau buat ngan budak ni..? ku bukan penculik. bukan penculik. betol. aku tak culik budak ni. serius. wa tak tipu. (konon2 nya gelabah)


ah. bia je arr dy nak tido. ambik sume barang. ku masuk dalam umah. tinggal kan dy sendirian dalam boot kete. tido laa ko smpai puas. haha. kejam. pandai2 laa ko cari jalan pulang.

pelakon: wan nur marsya farzana.

catatan: entri merepek di kala bosan. rumet ku tengah study. ade paper esok. aku..? aku tak de paper esok wei...

Sunday, November 15, 2009

sape lagi terror..?

hari ni 15 november ye kawan2. ade ape ngan 15/11? bukan lawa pun tarikh ni.. hoho. ari ni konvo my mom oke.. yeay!!! my mom's special day! tetiba terbayang mama pakai jubah konvo yg dalam nye ade baju baru (nak jugak sebut baju baru), pakai topi petak tu.. haha. jalan terkedek-kedek naik pentas. hahah. sungguh comel, kiut miut... tapi sayang. aku tak bole tengok mama naik pentas pakai jubah lebar besar gedabak tu. ayah ngan zubir je pegi. yang lain sume tengah kentalkan hati menhadapi exam. termasuk aku.. hoho.. ye. mama ku sungguh rajin. muda-muda dulu takde peluang sambung blaja tinggi2. eh. bukan tak de peluang. keadaan kewangan keluarga tak mengizinkan sebab mama anak sulung. adik2 ramai. hoho.. tapi tak pe. mama ku mempunyai semangat yang kental untuk sambung blaja.(bangga. bangga. sambil kembang2 kn idung. hoho)

seorang teacher yang berjaya. teacher wan yang femes di pasir puteh. bukak pusat tusyen kt umah sendiri dah berpuluh tahun. wah.. over. ye ye je.. tak pe. skali skala puji melebih lebih. hakhakhak. rumah aku pun dah penuh dengan kerusi meja plastik budak2 tusyen. jiran-jiran aku nak kenduri dah tak payah sewa kerusi meja. pinjam umah aku punye jer. haha. khemah?? sewa sendiri arr..

aku suke bile mama aku juga sorang student cam aku. aku nak cite pasal lecturer. dy pun nak cite pasal lecturer dy. aku cite pasal esemen. dy pun nak cite pasal esemen dy. aku cite pasal kawan2 aku. dy pun cite pasal kawan2 dy. aku cite pasal aku tido dalam kuliah, dy sekeh aku. dy pun nak cite pasal dy tak penah tido dalam kuliah. aku cite aku duk blakang skali dalam kelas
(kena sekeh lagi..) dy pun sibuk nak cite duk duk depan skali dalam kelas. hahahaha.. seronok. seronok. cite sampai penat. nak banding2 sape lagi terror.. hahaha.. (bole plak..). aku cite pasal pointer aku, dy pun sibuk duk citer pointer dy. sape lagi terror..? sape? sape? last sem mama dapat 4.0... ambik ko chah. senyap di situ. diam. sape lagi terror skang ni..? jawab. jawab. ko dapat bape chah..? ceitt.. diam! jangan ditanya. soalan membunuh tu. hahaha

ape-ape pun. CONGRATULATIONS to MAMA.


catatan untuk diri sendiri: kental kan hati. lagi 2 paper je.. next week dah bole blaahhh..

Friday, November 13, 2009

kentut dalam loker.. heh~

heya.. ari ni memang membunuh aku arr. betol aku cakap. ari ni memang membunuh. yer. tau bunuh. tapi tak mati-mati gak. dah. merepek. tapi ari ni memang membunuh. lagi. membunuh mood aku. ye ye je. ari ni paper thermo. subjek membunuh nih.. bunuh lagi. aku jawab yang aku bole jawab je. yang aku tak ley jawab pun, aku jawab jugak. heh~

dah laa aku duk paling depan. bukan. bukan. ade tempat kosong depan aku. tempat ajim. tapi dy tak ambik exam. kire aku ar depan skali. (adeii.. orang tak nak tau arr ko duk depan ke blakang chah.) dah. sambung2. aku duk bawah aircond. lagi. tak mo tau pasal ni. lantak ko laa nak duk bawah aircond ke. dalam aircond ke. dah. dah. blah pasal aircond.

aku dapat ketas. tulis no. ic.. tulis nombor pelajar (haha. skema). tulis laa segala maklumat. aku bukak soalan. aku termenung. termenung. dan termenung. aku belek lagi. aku termenung. asyik teemenung je. bile mau jawab nye.? sabar laa!!

aku jawab. aku pandang yaya. yaya pandang aku. aku sengih. yaya sengih. ye. same-same menyengih. aku dah fed-up. malas mau jawab. cukup 3 jam. aku hantar. end. cite secara tak ikhlas. tiba-tiba da ending. haha.

tu baru intro beb. aku nak cite benda lain sebenar nye.

kisah-kisah zaman kenakalan masa skolah dulu. hoho. aku suka. aku rindu. rindu? rindu sape kah? haha.

bukan sume nak cite. aku highlight satu benda je. (poyo je ayat. cam soalan thermo tadi je. nak highlight2 nih.. hah~)

cite menyorok dalam loker. dari form 1 sampai from 5 aku amalkan benda ni. haha.. terbaik ah sorok2 dalam loker. disebab kan dari form 1 lagi aku kt mrsm, so dari form 1 laa aku duk hostel. terpisah jauh dari keluarga (bajet jauh berjuta batu). aicheh budak ni. kecik2 umo 12 tahun setengah da pandai berdikari. tapi zaman2 nenek dulu, 12 tahun setengah dah kawen. sape lagi terror..? haha.

mase form 1 aku kat mrsm jeli. time tu jeli baru bukak lagi beb. kire batch aku pelajar ptama yg jejak kan kaki kt jeli. wah. teruja. sume benda baru. yang penting loker pun baru siehhhh...
loker sangat berguna bile time subuh, bile warden datang check bilik sape tak gi subuh kat surau. hahah. bangun lambat. mane sempat. kalo gi lambat pun, kena gak. terserempak ngn warden. jadi gunakan loker anda untuk menyorok. dulu, kecik jer. setakat loker besar tu. muat laa beb.. kalo yang lagi kecik, 2 orang pun muat. hahaha.

ade satu yg aku tak ley lupe. mase form 2 kot. time aku aku dah nak pindah mrsm kuala krai tapi still kat jeli. ye. ku menumpang je kat jeli. heheh~ masa tu gotong royong ape ntah. sume wajib gi gotong royong. tapi. biase ar. otak nakal. otak malas.. haha. hari minggu lak tu. jangan ganggu hari minggu ku! aku and da geng malas turun gotong royong. tetiba je ketua warden masuk hostel wat spot check. ape lagi. loker. loker. loker!!! time tu laa nak sumbat 2 orang satu loker. kalo kentut pun best nih.. haha. sorang2 dalam loker, mane best nak kentut. tak de orang nak bau.. wahahhahaa.. gile selekeh pompuan ni. tapi ni bukan pasal kentut oke. skali ketua warden tu masuk bilik yang kitorang nyorok tu. nak bukak loker. loker aku loker depan kot time tu. haha. tapi dy tak bukak loker aku. dy bukak loker kawan aku. hahaha.. terjadi laa adegan tarik menarik pintu loker ngan ketua warden. hahahaha.. dy tarik dari lua. kawan aku tarik dari dalam. hahaha. dah kantoi pun still tak mo kua ni.. kalo aku jadi ketua warden time tu, nak je aku kunci dari lua. siap mangga. hahahah.. yang best nye. loker aku tak kena. selamat beb. sungguh tidak adil!

jap. jap. belom abis lagi. ade satu lagi. mase aku form 2 ke form 3. aku lupe. tapi time tu dah kt mrsm kuala krai. time riadah beb. kat mrsm wajib turun riadah petang2 oke. ko nak melompat ke. bjalan. merangkak. tu ko punye hal. tapi ko mesti kosong kan bilik kul 5 ptg - 6 ptg. kejam. dah laa aku suka tido time tu. ye tau. tak baik tido lepas asar. berpuluh-puluh kali kegunaan loker dimanfaatkan, hahaha. over je kalo berpuluh-puluh kali. dah2. sambung. ni kisah aku terlepas lagi. ponteng riadah. biase arr tu. kalo ade spot check. loker. loker. loker!! di sebabkan sebilik 4 orang. ade 2 loker dkat ngn pintu. 2 loker lagi ngadap ke tingkap. of course arr pilih yg ngadap ke tingkap kan.. hahaha. ko nak mati kalo amik loker depan..?

tapi geng ponteng terlebih laa plak. ade 6 orang. hahaha.. nak sumbat satu loker 3 orang mane muat beb. time tu sume dah kembang2 dah. haha. depan loker ade meja study panjang. memang berani mati arr nyorok kat situ. cover2 ngan kerusi je.. skali warden masuk bilik daaa... aku ingat lagi. name dy cikgu faridah. ngajar bio. mase form 2, form 3, dy arr musuh ketat kitorang. tapi naik form 4, form 5 dy jadi geng aku. rumah dy arr tempat aku lepak. bilik aku pn sebelah je ngan rumah dy. huahua. dy arr yang kejut aku pagi2 jumaat yang indah untuk tido. ganggu je. haha. suruh ikut dy gi pasar pagi naik kete wira kelabu dy.. hahahah.. dah. dah. sambung..

mase tu dy naik ngan anak dy. name nik. aku menyampah giler kt anak dy dulu2. haha. tapi hari tu dy jadi penyelamat kitorang. cikgu faridah dah masuk kt tengah bilik dah. dah nak smpai kt loker aku dah. tetiba si nik boleh plak gi jerit. "umi.. nak kencing!!!"

fuuuhhh.. selamat beb. sebelom tu. cam tak de darah dah kat muka ni. kawan aku pn dah macam zombi dah. nak terkentut pun tahan je. kalo tak, mau naik biru muka yg duk dalam loker. hahahaha.. banyak cite pasal loker ni. tapi cite sket2 je arr.. hoho

tapi tu laa.. kenangan kat skolah. kadang2 ingat balik. bole senyum sorang2. aku rase kalo aku jadi skema time skolah dulu, cam tak nikmat jer hidup kat hostel kan.. hahhaha.. jadi 3/4 skema arr best. macam kenangan. aku aku tak penah ponteng waktu akademik oke. haha. waktu akademik (istilah time skolah dulu)


p/s: tajuk entri tak de kaitan ngan cite. haha. eh. ade. sket je..



Wednesday, November 11, 2009

megi terbaekk punye sampai tak bole tahan.. heh~

hari ni aku ade paper. baru lepas 1 paper kul 5.30 pm tadi. gile ar tuan belog nih, abis je paper terus ngadap blog. tak de keje lain ke ape. macam lepas2 ni tak de paper dah. sudah2 laa ko chah.. gi study! lusa ade paper lagi.. (abaikan.. tuan blog mau bercerita ni.. aicheh.. becerita laa plak..)

tadi paper instrumentation method.. soalan nye.. ya ampun.. kalo tak bukak soalan2 quiz ngn test2 sbelom ni.. memang tak leh jawab.. (adeii.. bajet bole jawab je..). ade soalan yang aku boleh jawab dengan riang. dengan gembira. haha. ade soalan yang memang aku tak tau langsung jawapan dy. bukan tak tau langsung. aku lupa. ade soalan yang aku jawab tanpa bace soalan. gile arr minah ni. bole plak cam tu.. bukan tak bace langsung. tapi tlepas pandang. padah nye, calculation pn salah. amik ko. diam di situ. tersirap dengan diri sendiri. dah. lupa kan saje.

tengah2 jawab menjawab tadi, tetiba je aku rase aku perlu ke bilik yang lebar nye tak sampai sedepa, berlubang serta berpaip. gile ah. time2 exam ni jugak laa dy nak buat hal. aku tengah jawab exam ni. sabar la!! (sebelom gi exam dah melawat kan bilik tu. sabar bole tak..? bertahan! bertahan!)
aku cukup pantang kalo kelua dewan time exam. nanti ade pandang slek kat aku (kate aku nak gi tanye jawapan kat toyol..) sebab aku pun pandang slek kt orang yg kua dewan time tengah jawab exam. (oh, sungguh kejam tuduhan ni..) aku tak penah kua dewan time exam oke. pahatkan dalam ingatan kamu kenyataan ni. hakhak.

oh damn..! ku teringat.. mase tengah study semalam. aku, arie, nik dan rumet2 arie bantai mamee slurpp kari berapi kak mar masak beserta sirap ais (terima kasih buat kak mar. haha).. kalo makan tu je bole di terima lagi. tapi aku ngan arie gi tambah lagi berbiji-biji cili padi idup + black pepper sos + sos cili padi. amik ko.. memang kaw2 punye kitorang tambah. kul 2.30 pagi plak tu membantai nye. sesudu megi disertakan sebiji cili idup. tanpa rasa ragu2. (tak pedas sangat ah bagi orang2 yang hirup sambal belacan guna straw cam aku... haha. ceh blagak!..) tanpa pikir dugaan-dugaan yang mendatang esok hari. kami telan je. (ceit.. dah kua ayat skema..)

aku tak tau plak segala macam campuran2 tu akan bertindak balas selepas 10 jam.. kalo aku tau, aku makan lambat2 sket. bia dy bertindak balas lepas exam. selamat sket. boleh jawab dengan tenang. hahaha.. dah2.. tadi kate nak gi bilik kecik tu. tapi belog gak yang ko bukak. blah! blah!..

catatan untuk diri sendiri : dah! gi study untuk next paper. jangan ko campur lagi macam2 dalam megi kalo ko nak selamat. hahah~