Friday, October 30, 2009

final exam vs kawen.. huahua


final exam menghampiri. semakin hampir. lagi seminggu je weii. serius. macam tak tau ape.. (ish.. bia btol aku ni x tau ape.. ) tak bole. tak bole wat statement cm tu.. jadi btol bru tau.. (oke. telan balik...)

orang len dah sibuk berkejar-kejar ngn final exm. ak kt sini bru stat study week. gud luck pada mereka yg sedang mengadap final exam. heh~
bile da tinggal seminggu je ni. hati mula berdebar-debar. macam mau kawen. aichheh.. apsal kawen lak ni yg terkeluar... hoho..

setiap sem cm ni. dari matrik lg. asal nk exam je.. mula laa terpikir.. "apsal la ayah ak x kawen kan aku jer.." heh~ gile ke ape..?

lepas jawab exam jer.. setiap kali.. setiap subjek. akan kua pikiran-pikiran cam nie.. "aku nak balik arr.. nak suruh mak aku kawen kan aku. ade x sape2 mau masuk meminang..? hahaha." sebab ape.. sebab x ley jawab exam. takut x lepas.. huahuahua.. tapi tu hnya pikiran2 yg kua tnpa menggunakan akal pikiran. (cam ne tu ek..?)... kata-kata yg kua x selaras ngn hati.. hehe~

asal kol umah musim2 exam.. mau je ckp cm ni.. "mama. klo ade org masuk meminang, terima je. tapi mesti yg cm ni.. yg cm ni.. n bla.. bla. bla.."

mak aiihhh.. memilih!!! dah laa td suruh terima je.. pas tu ade syarat lak.. senang citer, x payah kawen laa.. masuk je dewan exm tu. duduk dan bace doa. bukak soalan dan jawab... jawab dgn tenang.. alaa.. satu sbjek, paling lame 3 jam je. 2 kali setahun. heheh~
kalo kawen, seumur idup.. pikir2 balik..ooohhh tidak!... belom masa nya lagi.. hahahhahaa...


so, GOOD LUCK FOR FINAL ya kawaan-kawanku..
ALL DA BEST!!!

Wednesday, October 28, 2009

xpdc gunung nuang ep 2 :hanyut

xpdc gunung nuang lagi.. heh~

tugas kami adalah MEMASAK oke.. untuk MAKAN MAAALAAMMM... kire xpe arr. sbb khemah kitorang pn dak laki yg dirikan. bak kate ming ming, ape yg penting. KERJASAMA. (knal x ming ming tu sape...?)

menu malam tu adalah. ayam bbq, kentang ala2 french fries (1st time aku masak kentang cm tu.), dan megi.. dgn pinggan nye x cukup., ade yg bantai makan kt periuk. huahua. lawak gile. aku n cik nini makan kt tudung periuk ke ape ek.. makan megi guna tangan.. x pnah buat ag sbelom ni..
memasak smbil sembang. sesi berkenalan ngn sorang dua org yg dtg bsembang ngn chef2 ni. owh, ade 2,3 org yg xde laa kerek sgt. buang my 1st impression.

pas tu dapat tawaran yg ditunggu-tunggu. "korang nk ikut x naik ke puncak gunung esok..?"
o yess.. jawapan nya TIDAK!! kitorang da x larat. serius, mmg x mampu nak naik..
plan awal, mau daki ke punck gunung kul 3 pagi..
time tu aku da stat terbayang. ni dalam utan beb. kalo diorang tinggal kami yg 4 org ni kul 3 pagi, x ke naya klo ade ape2 jadi. dah laa gelap, dlm utan lak tu.. seramm beb. haishh..
dah tu, kna bangun kul 1 pagi. wat sarapan untuk diorang sebelom naik.
tapi ak berharap sgt diorang gi bile da nmpak matahari.

masuk tido kul 9.30 mlm. giler awal.. x penah aku tido seawal tu sbelom ni.. tapi tido2 ayam je arr. sbb dak laki blom tido. bising je tepi telinga ak.
kul 1.30 pagi hujan turun. ALHAMDULILLAH.. mesti diorang x jadi naik kul 3. hahhhaha.
tapi malang nye, khemah aku bocor.. abis basah baju ak pkai. tp tido tetap tido.. kul 6.30 pgi gak kitorang bgn. kua je khemah, ade lagi dak2 laki duk berbungkus.. lepas solat subuh, kna wat breakfast lak.

menu bfast: roti sndwich, roti goreng celup telur ngn teh o..
kul 8.30 pgi diorang gerak pnjat gunung.. diorang dah pegi. heaven arr kami. nak mandi manda.. huhuhu. mane tak nye, satu hari x mandi. tp sebelom tu kitorang kna masak untuk lunch dlu. baru bleh mandi. masak sardin, telur dadar and nasi. hohoho..
setel sume baru bleh mandi.

sejuk giler air nya. walopun dah pkul 12 time tu. nme pn air terjun kn. walopun air terjun tmpat kitorang mndi tu kecik je. tp ia berjaya wat aku hmpir HANYUT. hanyut oke. nasib baik cik arie sempat tarik aku. giler arr.. seram giler kot klo aku hanyut. dah laa xde dak laki. yg ade pompuan je. klo aku hanyut, x ke naya.. hehe~ tp akhirnya ak selamat..

diorang smpai ke base camp balik kul 3 ptg kot. x pasti. tgh2 syok tido lepas mandi, ade org duk goyang2 khemah. tu tnda nya diorang da smpai. heh~
smpai2 je trus mkn diorang ni. mmg lapar btol ni. yg penting, nasi yg x brapa nak masak tu tetap habis oke. hahahhaaha..

kitorang kemas2 barang dan mula turun ke kaki gunung kul 4.45 ptg. kitorang group paling last turun. org len yg cmping kt atas tu dah lame dah blah.. kali ni aku jalan turun ngn pojan.. millions of thnx to pojan.. huhu.. smpai kaki gunung kul 6.30 ptg.. naik bas kul 7 mlm.
smpai ump kul 1 pagi.. penat giler..

pagi esok nye aku gi test thermo tnpa study ape2. memang keje giler. ni thermo, bukan HE yg bley dijwb dgn menggoreng jwpn.. dpt kertas soalan. aku termenung. mmg btol aku termenung. x tau nk jwb ape.. ade gak aku jawab. tapi sket2 je.. mmg tawakkal arr ni.. sigh~

ayat last dari aku. walopun x mencapai target ke puncak gunung nuang.. at least, i'm not a loser. i'm a camper not a climber and never ever a loser oke... heh~ masih mempunyai harapan ntuk jd climber.

p/s: entri agak bosan. sbb aku taip dlm kea
..daan busan.. heh~ gamba2 kt camp x banyak.

Tuesday, October 27, 2009

xpdc gunung nuang episod 1

o yess.. xpdc gunung nuang. dari semalam lagi ak x sabar2 nak citer. tp cam x larat giler (ye laa tu..).

24.10.2009
aku bangun kul 5.30 pagi. sbb barang2 camping sume x packing lagi. suruh haziq kejut kan aku. tapi haram. aku tunggu je diorang miskol. tp xde beb. last2 aku bangun sendiri.(aku boley bangun sendiri tanpa korang kejut oke..)
aku, cik arie n cik nini gerak ke bus stop kul 6.30 pg kot. bajet2 kitorang paling lambat arr ni. tp tengok2 kitorang antata yg terawal beb. ape kes..? dlm tentatif kate 6.30 pgi. oke. sudah paham. ini janji melayu.

sejam gak tercongok kt bus stop. smbil tunggu peserta xpdc yg len. barang2 sume da ready. 7.45 pg baru gerak ke selangor. gunung nuang kt selangor oke.. perjalanan yg sepatutnya 3-4 jam dah jadi 6 jam. sbb banyak benti. tp tak kesah sgt arr sbb keje aku tido je dlm bas. sedar2 je dah nmpak klcc and kl tower. bajet2 dah dekat smpai arr kan. walopun aku pn x tau sgt tempat yg di tuju meghala ke mana sebenar nya. jalan plak jem. sungguh bosan. sembang ngn cik nini. pasang telinga jap. dgr dak laki blakang ak duk sembang. huahua. tapi ak awal2 lg dah cop diorang kerek. muka nya blagak gile. tp xde arr blagak sgt kot.. itu hanya 1st impression ak bile tgk diorang. kite tgk time camping nnti diorang cm ne.

kitorang smpai kaki gunung dlm kul 2 lebih kot. x pasti. solat zohor/asar dlu dan start naik ke camp site kul 3.15 ptg. ini aku pasti. heh. guider kitorang student uitm shah alam. naufal and syafiq (cewahh.. ingt nme sieyyhhh) baru umo 2o tahun. kawan2 dak2 ni jgk. baye2 kitorang je. no lecturer oke. kami bukan budak skolah (cam bagus je kan).. huahua..

setengah jam pjalanan aku mmg kool gile (berlagak kool actually). awal2 naik, trek nya naik je, xde belas kasihan untuk turun bukit.. buat2 larat. kat tangan aku, ade cerek kosong. kt blakng ak ade beg dan pelita ayam. oke, aku tau. x berat sangat kan. dan bagi dak laki mmg x berat langsung.. bile dah x larat, jalan pn dah melelong, aku stop. heh~
ade 2,3 org blakang ak pn stop. tnye oke ke tak. cik arie, cik nini, pojan n haziq pn stop kejap. 'pakwe nabil' tolong bawak pelita ayam. (aku x tau nme dy din, yg aku tau dy kwn nabil. so, kitorang panggil dy pakwe nabil je ar..) sorang lagi tolong bawak cerek kosong tu. and haziq patah balik, beg aku and aku skali. hahaha.. millions of thnx to haziq.

g-ha pn cam aku gak. tp 'pakwe nabil' yg bawak dy. aku jln blakang haziq smbil pegang kt beg dy. hoho. budak2 yg ak cop kerek td, siap nyanyi lagi. dari lagu nasyid smpai laa ke rock kapak diorang layan. tak nmpak penat langsung. alaa.. diorang mmg kaki panjat gunung. mmg kool giler..

nasib baik korang bawak 4 org je dak pompuan. kalo lebih, x tau arr.. pejalanan ke camp site dri 2 jam ke 4 jam kot.. hahahaha..
kitorang selamat smpai ke camp site kul 5 lebih. 2 jam lebih gak jalan. smpai kt atas tu. ya ALLAH.. aku lega giler.. ramai giler rupa nya org duk bcmping kt situ. tempat pn cm best je. ade air terjun. o yess.. sangat sejuk.

bersih kan tempat. dirikan khemah. sediakan barang2 untuk memasak..
dan... besambung..

p/s: mau ke bilik arie... huahua..

Saturday, October 24, 2009

aku sebenar nye x kool.. heh~

salam..
esok aku ngn dak2 ni bersama geng2 extreme akan stat ber xpdc. tp skang ni bukan nak cite pasal xpdc. kali ni nk cite pasal kata-kata yg kua dari mulut. kata-kata ape..? kata-kata yg buat orang terasa. main hembus jer..kadang2 kite tak sedar sesetengah percakapan kite tu buat org terasa kan. alah biase arr. manusia beb. mesti ada salah silap dalam meluahkan kata-kata kan.. name pn manusia kan.. ade perasaan.. mesti arr ade yg akan terasa dgn kata-kata. mesti ade yg part2 yg sensitif even kalo nk bergurau pn kan. alaa.. kalo kata-kata yg kua tu bukan gurauan pn, tetap memberi kesan kan. lumrah beb.. cuma ade sesetengah orang akn tunjukkan yg dy terasa hati. setengah org plak diam jer.. simpan je dalam ati.. orang yg macam ni yg bahaya.. mula2 dy simpan. kalo dah banyak simpannya, bukan ke nnti akan meletop lebih dari gunung berapi. so, hati2 dengan org yg mcm ni. tapi bukan semua cam tu. ade gak yg simpan, x tunjuk dan dy biarkan cm tu jer. sebab pikir, may be org yg meluahkan kata-kata tu tak sedar ape yg dy kata. or tak tau perkara yg kua dari mulut dy sensitif bagi org mendengar tu.. so, xpe.. lupakan aje..

kalo org tu diam, blagak kool je jangan ingt dy tak ambik kisah ape yg korang kate. moral nya, pikir dulu sebelom cakap.. heh~
kadang2 aku pun same gak.. cakap ikut mulut jer.. main hembus je. so, mintak maaf banyak2.. hey, aku pun manusia arr. ade salah silap gak..
aku pn ade perasaan gak. ade sifat sensitif nya jugak.. ade pernah terasa gak.. tapi aku kool beb.. hahaha.. (kool ke.? kool arr sgt..)
ye.. sbelom ni aku kool.. tp malam ni ak rase macam $#&%!! aku ambik ati beb.. rse cam sensitif sgt.. sbelom2 ni ak cam x kisah pun.. tapi xpe arr kan. at least ak sedar.. heh. lupa kan aje.. huhuhu~

p/s: entri separa sedar.. abaikan jer. heh~

Thursday, October 22, 2009

stoking baru untuk xpdc gunung nuang..

salam..
tamat sudah 2 presentations. pagi semalam presentation reseacrh report. tp lain yg nk di ckp, len plak yg kua. huh. lega gak lepas hampir satu sem duk wat benda ni. cuma ade kna edit sket and tunggu nak submit final report jer. heh~
tapi xleh nak tarik nafas panjang untuk menunjukkan rase lega lagi. boleh tarik nafas separuh jer. pas tu lepas sket2. sebab next week ade 4 tests beb. giler ke ape 4 test in one week..?? thermo, organic chemistry 2, intrumentation method n intstumentation method lab. sigh~

dah tu, hujung minggu ni aku g join xpdc daki gunung nuang. gamble ke tak aku ni..? saat-saat genting cam ni bole lagi nak gi daki gunung. bukan calang2 gunung ni beb. gunung nuang ni.. lagi tinggi dari gunung ledang (betul ke?). gunung yang puncak nye menggabungkan 3 negeri. heh~ cam fun je kan..? alaa bukan slalu pun. lagi best, 4 org je dak pompuan yg join. sape lagi kalo bukan aku, arie n cik ninie.. huahua.. ade sorang lagi. g-ha kot nme dy. budak depan bilik aku. dy kate, dy join xpdc sbb tengok ade dak pompuan yg join. kitorang arr tu.. cam x caye je aku ni nak gi pnjat gunung tanpa ape2 persediaan. bia btol aku nih..

petang semalam gi kayuh beskal ngn cik arie, cik ninie, pojan, ajim, haziq, and burn. kononnya nak kuatkan stamina sbelom gi xpdc. tp hampeh.. 3/4 jalan jer.. pancit beb. penat. x sempat naik bukit. da stop. jauh giler kot tempat nye. jalan lak agak mencabar arr bg aku yg slalu nye naik beskal yg ade loceng n basket kt depan tetiba naik mountain bike(mountain bike ke smalam tu.. heh~). hahhah.. siap lalu ikut tempat indon wat keje. siap masuk lecak.. tp yang penting aku x jatuh smalam. tak macam ade sorang budak tu, ye ye ckp kt orang jgn brek klo turun bukit. tp alih2 dy yg terguling tergolek skali ngn beskal..hoho~

ape2 pun.. gunung nuang, tunggu kami!!! huahua.. mau daki gunung nuang pakai stoking baru. nik, beli x stoking aku..? heheh~

ya ALLAH.. permudahkan lah pendakian kami. kuatkan lah mental dan fizikal kami. semoga kami selamat pergi dan balik. amin..

Tuesday, October 20, 2009

.......................


salam..
tak bermood untuk mengepost ape2. bosan. ade banyak benda yg nak dicerita. tapi mood untuk bercerita blom datang. heheh~ too many things to do dis week. esok ade 2 presentations. quiz lagi. untuk presentation awal pagi esok, slide nya blom siap lg. adeih..
hujung minggu ni nk gi panjat gunung. ye ye je aku ni nk gi panjat gunung. dah laa stamina nya x brapa nk kuat. ikut kn hati cam nk cancel je.. heheh. (klo aku cancel, mapuh aku kna blasah ngn dak2 ni..). tapi x bole sbb dah bayar. ikut jer arr.. (rela dlm keterpaksaan ni.. heh.. kna blasah lagi aku ni sbb wat statement ni..).

serius. banyak gile kot keje minggu ni. ade 2 lab report. test 2 thermo x study lgsung lg. next week pn ade test. hari minggu lak wat benda yg memenatkn (dush!! kna blasah lagi). heh~

xtau mau buat kesimpulan entri ni cam ne...

ciao je arr...

Sunday, October 18, 2009

2 mlm je...?


salam...
rase cam rileks gile bile duk umah tp malam ni dah kena balik campus.. cam malas gile nk balik sane. baru 2 malam kt umah. sampai umah ari jumaat pagi.. jumpa kejap je ngan ayah. sbb lepas jumaat ayah kna gi outstation. kat cameron highlands. huh. malam ni baru sampai umah. tak tau sempat ke tak jumpa ngan ayah aku ni. bas aku kul 11.45 mlm. hopefully sempat laa kan. heheheheh~

syahir pn xde kat umah. pegi kedah or perlis cm tu arr.. bangun2 tido je tgk abg aku ni da blah. esok baru balik kot. tp x kesah sgt arr.. aku balik sebab nk duduk kt umah jer.. rase cam dah lame giler x balik umah. padahal baru je 3 minggu duk sane lepas cuti raya ari tu. heheh~

semalam just lepak2 kat umah je. tapi siang td gi shopping sket. tujuan asal gi anta cik gee and anak2 dy balik kb. so, alang2 dah ade kt kb.. singgah shopping je laa kan. tp aku x beli ape2 pn. rase cam tak berminat sgt nk shopping2 ari ni. aichehh.. toOya je yg lebey2 beli barang.. sambil2 tu jumpa kak farah skali. (tunang syahir..) lepak2 n makan2 kt pizza hut ngan mama.. huhu..
dlm kul 3 lebih baru balik umah..

p/s: tetiba terpikir mau balik ke campus dr terminal esok ngn ape. dan tetiba terpikir sape duk sebelah ak dlm bas mlm ni. jngan arr laki cam ari tu.. bau masam beb.. adeihhh... x leh blah..

Friday, October 16, 2009

homie~


i'm home..
tiket yg sepatut nya kul 1 pagi.
jadi 1.45 pgi.. tapi xpe..
asalkn smpai umah.
huhu. and now, i'm home..

thnx to arie, nik, haziq, and pojan sbb sanggup tunggu smpai aku naik bas.
to arie: ko balik esok kan.. take care eh.. heh~

Tuesday, October 13, 2009

sape punye ni wei..

salam..
ari ni kelas smpai kul 12 je.
tapi on da way gi kelas organic chemistry tadi kitorang jumpa ni..

sape punye ni wei..?
macam mane la tuan dy nk mkn klo tak de ni kan..
mahal ni kalo buat baru...

tetiba teringat plak satu teka teki
atuk aku penah bagi..
"tok ayah gosok gigi sambil bersiul... macam mane tu..?"

jawapan:
sebab berus gigi dan gigi nya kat tangan..
(gigi palsu arr)

Monday, October 12, 2009

ketidakpedulism..

"kita sbg rakyat m'si x boleh tanamkan sikap ketidakpedulism dalam diri kita...."
kata2 dari lecturer aku pagi tadi..
dan tetiba aku macam.. "ha..? ape..? ketidakpedulism..? pkataan baru ni.." klo skolah rendah dulu, dah tulis dlm buku vocab ni.. heh~
aku nampak muka haziq. mulut dy pn gerak2 mcm ckp.."ketidakpedulism plak.. appe ni..?"
first time dgr pkataan ni. bukan appe pn sbenarnye. bukan nk dijadikan isu dan x perlu dijadikan isu. cuma nk mengingat kn diri, first time dgr tntang isu "ketidakpedulism" rakyat m'sia adalah hari ni. tu je.. tak de la aku cam "appe ni..?" bile disebut lg psl ketidakpedulism ni kan. huhu~
mungkin baru bg aku. tp tidak bg org len kn.. heh~

lupakan psl 'ketidakpedulism' tu.. ha.. kat bawah ni benda-benda yg aku kna ambik peduli.
  • assgnment management (group)
  • 2 lab report (iodometric determination of copper, determination of pH water and soil)
  • intrumentation method (quiz chap 8,9)
  • research report (next week kna present)
  • quiz management
ape lg ek.. cam banyak je keje.. mmg patut amik peduli ni.. dah tu final da dekat tp terasa mcm diri ni x tau ape2 pun.. abis arr kali ni.. slip mnduduki exam pn da amik td. adeihh. tgk slip final kt tangan, baru terasa seram nye. cam x ready je lg..
ya ALLAH, bantu lah hamba mu ini.. amiinn.

Saturday, October 10, 2009

raya sebulan kan..?

salam.
ni nk cite pasal faculty kami telah menganjurkan satu majlis hari raya pda rabu lepas. (ayat cam wat report je kn) walopun cite ni dah mcm lemau2 sket, bagi aku, selagi blom cukup seminggu ianya blom boleh dianggap lemau. cik arie and cik aen pn da post kt blog. kire aku plg lmbat arr ni.. tp gmba2 kt tangan ak sket jer. tu pn setelah di belek2 dalam hp.. tp layan je arr.. sket jer.

ngan cik arie. spek besaq tak ley blaa.. haha (spek pinjam dari ajim)

muka oho masam cam cekodok basi. (tahan panas ni beb. haha)

lelaki2 yg tinggi, yg x berapa nak tinggi dan lelaki yg songkok je yg tinggi. sape chempiang..?
(appe ni..?)

orang lain gi komplek sukan naik kete. kite jalan kaki je kn.. huhu.. sempat ag bgamba sambil jln.

suka dengan gamba ni.

kepada,
achak: mau gmba2 dari camera mahal mung. haha.
oho: nak gmba dri camera ko jugak.
cik aen: nak gmba dri hp mahal awop.. hahahha

SELAMAT HARI RAYA!!


Friday, October 9, 2009

aku, seema & our juniors.

salam to all readers (cm bnyak reader je kn..) haha..
hi.. ari jumaat. cam biase arr. xde kelas. roomate2 aku awal pagi lg dah bising2 sbb diorang ade kelas. jeless ler tu.. ak ape lagi. smbung tido arr kn.. adeihh.(kuat tido rupenye ak ni..) haha. biler duk sorang2 kt bilik ni sume benda nk tingat. tingat kat umah, zaman kanak2 ribena dulu.. heh. rindu nye sama my kazen, seema.. kitorang mmbesar same2. main same2. dulu, kalo seema baru2 je smpai umah tok ayah. kitorang akn malu2 nk tegur satu sama lain. lame x jmpa. bile cuti skolah je die balik umah tok ayah. untuk 5 minit pertama dua2 malu.. aichehh.. then, lepas tu ilang arr. pegi main kat bawah umah tok ayah.. best2. kalo dy ade, ak x balik umah pn xpe. tido ngn seema. makan ngn seema. cam comel jer kan. malam2 last seema kt umah tok ayah, mula arr nak tumbuk inai. suka2. memang jd 'tradisi' kitorang berdua buat inai tgh2 malam. makcik2 kitorang pn da paham. siap sediakan bahan lagi. dulu, ade pokok inai depan umah tok ayah. suke je kalo tengok kuku kitorang merah2. hahaha. seema pandai tumbuk inai. merah giler kalo dy buat. tu baru darjah 1 time tu. biler da siap, mula arr paksa makcik2 (cik na, cik gee, cik anie) kitorang pakai kn kt jari kitorang. haha.. arwah mak tok yg tolong balutkan.. rindu nye sama mak tok.. dulu kitorang jadi kesayangan pakcik2 n makcik2 sbb dulu mane ade cucu ponpuan yg len. marsya, nana, qistina and da geng mane wujud ag time tu.. hahhaha.

ni laa satu2 pic seema yg ak ade kt sini..

skang ni biler tgk marsya and nana, tingat zaman2 aku and seema dulu.. junior kitorang nih.. tgk gamba2 'transformasi' diorang.. sama cam aku n seema dulu. tp dulu mane ade digicam lagi. sume gmba ak n seema mase kecik2 dlu smpan dlm album kt umah. si marsya n nana ni, gmba2 diorang tersimpan dlm lappy. diorang ni mane knal dah camera yg x bley tgk gmba on the spot. dulu, klo amik gmba, kna tunggu filem tu abis dlu. pas tu anta kt kedai untuk d cuci. diorang skang ni, snap je gmba trus boley tgk. excited gile nk tgk gmba diorang sdiri. klo x comel suh snap lg skali. huhu.. sangat comel.. layan je arr gmba2 'transformasi' diorang ni..


ni lah junior aku n seema. oyeah. marsya n nana..
rindu kat seema and this two lil cousins so much.. heheh~ 2, 3 hari lepas marsya kol ak.. tanye bile plak ak nak balik. alalala.. nnti kak chah balik, kak chah gtau yer.. heheh..

last jumpa seema raya ke-3 lepas. after almost 2 years x jmpa seema. best bile dpt jmpa. bile dah besar ni susah plak nk jmpa. da x boley tido skali. chit chat sbelom tido. mcm2 topic kua.. really miss all those moments.

to seema: jgn lupa knal kan ur bf kat aku ek.. ko pndai kn, dulu nk jmpa bf suruh cik na (makcik aku a.k.a mommy marsya) anta. tak gtau aku pn.. tapi aku dpt korek dri mak ko (cik long).. hahaha.. tapi kn budak yg ko jmpa tu, dah x jd bf ko kn.. alalala.. dah jmpa laen eh..
(giler jahat aku nieh..) satu lagi, kiter dah x buat inai kan.. tak pe.. bile ko nak kawen, aku tolong balut inai kt jari ko eh.. hahahhahaha.. (ye ye je..)

Thursday, October 8, 2009

the two girls in family..

tadi aku buka segala folder gamba. dan jumpa satu folder gamba aku ngn minah ngok ngek ni..
yes.. tOoya yang toya.. pose-pose yg d tunjukkan dlm sume gamba ala-ala same jer.. ade yg 2 or 3 yrs ago pn ade.. hehe~
she's my only lil sis.. oh damn.. miss dis sengal girl so much.. walopun setiap kali balik umah, mesti ade je yg nk cari gadoh.. huahua~
tapi boleh berbaik biler gi shopping ngan ayah.. time ni arr tanduk kitorang tumbuh.. hahhaha..


walopun jarak umur kitorang 5 tahun, bezanya lg dy pkai spek n ak xde spek, tapi perangai nye same jer.. cume ak baik sket dari si ngok ngek ni.. kadang2 tahap kesengalan kitorang kat umah memening kan pale mak ayah aku.. hoho~

to my lil sis: aku kagum ngn 'kecekalan' spek mung. haha. banyak kali ak tido atas spek tu. tapi tetap x patah.. huahua..

Wednesday, October 7, 2009

"sedikit" rehat diperlukan..

busy dan mem busykan diri.. dan hasilnya..
kepenatan yang terlampau.. (ye ye jer...)


penat. penat. penat.
bile penat, sedikit rehat di perlukan..
bukan sedikit.. tapi banyak..
saat ini, kehadiran bantal dan tilam sangat memberi
erti yang mendalam..
sangat membantu aku untuk merehatkan diri.
heheh~
dan hasil nya.....



Monday, October 5, 2009

setiap wanita itu cantik

Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"

"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"

Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia menghubungi
Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

p/s: kepada kaum lelaki, sedar dan ingat lah akan kecantikan wanita yg azali. bukan pada kecantikan luaran semata-mata. Selamilah hati
wanita yg ade dlm hidup kamu.. dan ingat lah...
Setiap Wanita itu Cantik (aichehh..)

p/s: kepada kaum wanita, ingat!! KAMU SEMEMANGNYE CANTIK.. (oyeahh.. )


ak dpt entri ni dri e-mail forward seorang kawan. biler bace, rase cam bangga sangat2 dilahirkan sbgai perempuan. and cam best jer kalau dpt bagitau sume ttg keistimewaan wanita.. so, i copy and paste je arh.. huhue..

sekian, terima kasih sbb sudi luangkan masa bace dis entri..

Saturday, October 3, 2009

i am who i am..

i am who i am. i do what makes me hepi. i'd rather look immature and have fun than care what other people think. smtimes i'm really confident, other times i feel really insecure. my friends mean everything to me (ehehe), but smtimes i just want to be alone. i hate when people make me feel guilty to get their way. sigh.

kpd kwn2 ku.. sorry ak x dpt ikut korang.. ak nak ikut. tp keadaan kesihatan ak ptg td x mengizinkan. sori sangat2. bukan ak sengaja nak cancel last minute. mesti korang bengang kan. sorry ea.. ea.. its my bad pals.

Friday, October 2, 2009

hari ini hari jumaat..

hari ni hari jumaat. yer.. jumaat.. jumaat sepatutnya hari tido aku. sebab jumaat siang memang xde kelas. setiap minggu memang x sabar tunggu hari jumaat. tp hari ni bukan hari tido ak. tak boley tido. x boley bangun lambat cam jumaat2 yg lain.. pagi-pagi lagi dah kena gi dengar ceramah. ceramah lagi.. semalam ceramah. hari ni ceramah. dekan 'tersayang' mewajibkan sume student bawah faculty of industrial science and technology (FIST) untuk join the ceramah. kul 8.30 pagi smpai 12.30 tgh hri. untuk 1st session mmg aku x tido. ku bawa segala peralatan untuk sumbat telinga and dgr lagu.. ceramah nye pasal career dlm bidang kimia industri. career sebagai chemist. yer chemist. walopun ak sumbat telinga and dgr lagu, tp ak dengar beb ceramah tu.. aku dengar..

untuk 2nd session jer aku tak dengar. sebab xde kaitan ngn course aku. itu untuk student bio-chemistry.. 10 minit ak dgr, ak terus gol. yeah.. gol bebeh.. sambil tersengguk-sengguk. x amik kira dah penceramah tu nmpak ke tak. bukan ak jer yg gol line tu.. ajim pn gol jugak..

lepas tmat ceramah tu. it's time to mandi manda laa plak. oyeah. BUKIT GAMBANG RESORT CITY.. hanya 8 km dri campus ak.. hoho.. org lain awal2 lagi dah beli tiket masuk.. ak lepas program tu bru nk gi beli tiket.. skang ni tgh expoconvo, so dpt murah arr sket. tp arie x pegi.. bukan xnak pegi. atas sebab2 masalah ngn PTPTipu, dy kna gi ofis untuk setel kn prob tu.. sori yer arie. i pegi tanpa u.. u tak sedey kan.. huahua.. sori juga kepada kawan2 ku yg gi mandi manda skali tadi sbb kna tunggu ak bersiap dlu sebelom pegi td.. heheh.. sori, i lambat sbb gi beli tiket tu laa..

malas nak citer pasal gi mandi manda tu.. tp memang puas ati arr.. seyesly, penat.. penat duk menjerit.. huahua.. memang best arr.. x sia2 bayar rm15 + rm 7 sbb ak gi try sume yg ade dlm tu.. dri lbey kurang kul 2 ptg smpai kul 5.30 duk berendam.. best3x.. kpd cik arie, nnti kite gi lain kali ea..ea.. haha..

sempat berehat jap sbelom gi lab.. ini lah jumaat ak.. siang xde kelas tp mlm nye ade lab. tp hari ni, untuk experiment group aku, cancel beb.. hohho.. instructor nye xde.. patut nye instructor minggu ni Dr. Rossi. tp dy bz laa plak.. heaven arr kitorang mlm ni. hoho.
tp malam ni ak sorang je kat bilik.. tido sensorang ni. seram ke tak..? rumet ak xde.. gi tido hotel. parents kak wanie dtg.. xpe laa.. sorang pn sorang laa.. bukan x biasa kan...?
parents aku bile mau datang sini..? sob3x

dah ngntuk dah.. mlm ni berhajat mau tido awal sebab pagi2 esok dah kna bangun. gi majlis konvo.. heheh. saje nak tengok suasana konvo.. alang2 cilok kad jemputan ngn am, pegi je laa kn. sambil2 cuci mata skali. huaaa.. (gatal x hengat..)
kpd achak, klo bace ni.. jgn lupa bawa camera mahal tu pagi esok ek..

p/s: gmbar2 kat gambang resort city tak dapat di uploadkn d sini kerana tidak melepasi piawaian bahagian penapisan.. heheh

sabar...

sabar je laa wahai hati..
sesungguh nya sabar itu separuh drpd iman...

tengah sabar ni.. klo tak kerana sabar,
dah lame dah ak luku pale dak ni...
dah lame dah ak benam kn pale dy dlm tanah ( mcm ostrich)
sabar.. sabar..

p/s: entri ini tiada kaitan dgn mane2 warga negara UMp

Thursday, October 1, 2009

tuang lagi~

hari ni aku tak masuk kelas langsung. cam tak cayer je.. hoho.. tp percaya lah.. sememang nye ak tak masuk kelas langsung ari ni. memang.. memang ak malas nak masuk kelas. sebab tu aku bagi name untuk menyertai seminar mahasiswa dan kerjaya. so, xde arr aku rase bersalah sangat klo tak gi kelas. (chaitt.. bajet je lebey. klo malas tu malas jugekk).. x nak gi kelas pnye pasal, sanggup ni join seminar. ala.. seminar nye bukan ape pn. gi dgr jer.. btempat di auditorium library. bilik air-cond. klo dapat tido pn sodapp ni.. tp x tido pn.. ngantuk sengguk2 je arr..
jimat duet.. makanan free.. kenyang smpai ke petang..

banyak gak input yg dapat dri seminar tadi. ade 3 slot sumenye..
slot 1st agak bosan. dari jabatan tenaga kerja. tp at least ak tau berapa ramai graduan yg menganggur skang nii.. seramm plak..

2nd slot ngan ex-student UMP ni sndiri. sorang dah selamat jadi enggineer kat perodua. sorang lagi dah selamat jd bussinessman. kaya beb.. modal dgn hanya rm1000. dalam masa 2 tahun dy bley dpt 200K.. usaha sorang2 dy.. and skang ni dh jd pengarah urusan syarikat sendiri. cam best jer dgr. kagum arr kejap.. kejap je arr kagum nye.. pas tu ak layan ngantuk balik..

3rd slot plak pasal "gaji pertama saya". ceramah pasal kewangan.. cam ne nk spend duet dgn bijak biler dah ade gaji nnti. perancangan masa depan..
yg sepatutnya tamat kul 1, jadi tamat kul 2 ptg. tp xpe.. asal ade makanan, ak on jer.. biler seminar nya abis kul 2 ptg. memang sah2 laa ak tuang kelas dr. amin untuk kali ke-2.. catat rekod ni..

ingat biler smpai bilik, nk layan tido. tp masuk bilik jer, rse cam panas giler.. tgk kipas berhabuk.. sempat lg bersihkan kipas.. then, tukar cadar.. untuk mendapat tido yg lebih best dgn kipas yg angin nya sungguh best setelah d bersihkan.. tp x bley tdo arr plak.. menggoogle buat seketika.. mendonlod cite.. berbelog..

dan....

sudah tiba masa nya untuk cukupkan tido semalam...