Monday, December 13, 2010

menconteng dan mewarna



assalaamualaikum..

=)

malas cakap banyak. jom tengok ape kami 4 orang dalam rumah ni wat ape.. sape 4 orang?
aku, mama, toOya ngan adik.. aktiviti di malam hari bersama keluarga. heh.


ehem. conteng2 je. conteng ikan lak kali ni. nak lukis potret muka orang, mmg fail. gua tak terer. setakat conteng2 untuk suka2 menggembira kan hati, boleh laa.. =)




yeah. hasil nya. haa.. ni laa ikan laga. kalau kt klantan jgn plak disebut 'ikan laga' wehh. orang tak knal. kat klantan panggil 'ike kagheing' atau kalau di 'KL'kan nama nya 'ikan karim'.. haha.

oke.. yang ni toOya punya. tapi dengan bantuan mama. haha. die lukis. mama kale. die kale. pas tu mama balik. pas tu die balik. tak aci ouhhh.. aku tak de bantuan pun. hah. dah macam pertandingan mewarna.



dan ini hasil nya.. 'ike kagheing' gak.. tapi mix blood ni. ade kacukan gold fish. hehe. diorang punya siap buih2, siap ade rumpai2, ade batu2, ade air.. aku punya je ikan semata-mata..

jap2. ni mama punya. hehe

gua tak terer gak bab2 main ngan warna ni. sebab tu nmpak buruk sket ikan ni.. ni pun guna luna je. nak guna water kale, lagi lah fail. sekadar suka2. =P

AND it was fun.

sekian.


p/s: terapi.

Sunday, December 12, 2010

TEMBAKFOTO kaklimah dan rumahkaklimah

assalaamualaikum..

=)

tembakfoto di rumahkaklimah. haha. hantukaklimahbalikrumah!! (sebut laju2 cam dlm tv)

jom layan.

adik kaklimah yang baru baik demam dan baru habis spm serta sepupu kaklimah. model kaklimah.



nampak tak tingkap tu? kaklimah lupa ni tingkap bilik or tingkap dapur. maklum lah kaklimah dah lame tak tinggal kat umah ni. adik kaklimah pun da konfius. kalau ni tingkap bilik, tingkap ni laa kaklimah ngan abang2 kaklimah selalu terjun sebab nak bolos dari cikngah yang tak bagi kaklimah ngan abang2 kua umah.

dulu, kat tangga ni laa kaklimah selalu main gelongsor. nk turun mana guna tangga... guna gelongsor yg kat tepi tu haa.. kat depan pintu tu laa kaklimah tolak abang kaklimah ngan kuda beroda peliharaan die skali sampai tergolek kat tangga lalu jatuh ke simen tu haa. bukan ke tanah. sape suruh tak bagi kaklimah naik kuda.. padan muka.

depan rumah kaklimah. ade pokok mangga. kat tepi tu ade pokok cheri. hehe. ade buai. dulu ade buai. pastu takde. skang ni ade balik. dulu, kat tempat buai tu la kaklimah prektis jalan masa mula2 dapat bergerak menggunakan dua kaki.

eh2. ni sepupu kaklimah. skang ni die tinggal kat sebelah umah kaklimah. adik kaklimah pakai gelang peninggalan kaklimah.


haipp2x. orang suruh tunjuk idung. bukan buat idung tettt.. lempang kang!


haaa.. berbalik ke rumahkaklimah. pandangan rumah kaklimah dari seberang jalan. rumah kaklimah ni betol2 tepi jalan besar. rumah kaklimah takde pagar. sesapa yang bukan dari kawasan ni, akan pandang 2 kali kalau lalu depan rumah kaklimah ni. dan dah ade orang benti ambik gamba dan mintak pokok2 yang bertempek kat dinding rumah ni. mungkin nak tanam kat rumah die jugak. haha. pokok2 yang berjuntaian kat wayar letrik tepi jalan tu, memang sengaja ditanam dan dbiarkan menjalar untuk menambahkan lagi efek keseraman rumah kaklimah. dah lame dah kaklimah tinggalkan rumah ni. dah 13tahun.

kaklimah menembakfoto adik kaklimah depan rumah masa raya baru2 ni. rumah ni berpenghuni. tengok2. ade astro tau.. astro beyond lagi u..

kaklimah.


itu saje cite kaklimah dan rumahkaklimah buat kali ini. kaklimah dah tak larat nak taip..
kaklimah bersin. bersin lagi. bersin lagi. dah dapat tanda2 nak demam, jangkit ngan adik kaklimah lah ni.


pesanan kaklimah: sila klik gamba untuk pemandangan yang lebih jelas pada rumah kaklimah. =P

pesanan kaklimah lagi: sesiapa nak shoot cite hantu kat rumahkaklimah ni.. or nak buat tembakfoto pengantin ke.. nk bahagian laman, depan, tepi rumah, blakang umah, bilik air semua boleh. haha. boleh lah hubungi kaklimah atau al-haiy a.k.a jehan kaya iaitu sepupu kaklimah dan abah nya iaitu penjaga rumah kaklimah yang bertanggungjawab mentransform rumah kaklimah menjadi sedemikian rupa (tapi kaklimah suka) di rumahkaklimah. ya. hubungi di rumahkaklimah.. hahaha







Friday, December 10, 2010

haha


kan..?





p/s: untuk sesiapa yang bertunang hari ni. or ade yang kawen ke.. sape2 lah. selamat bertunang. selamat berbahagia.. 'kenangan lama' saya bertunang hari ni. selamat bertunang ye wak. tahniah. phewwit..=)

Thursday, December 9, 2010

KEIKHLASAN. bukan senang.,

assalaamualaikum...

kadang tertnya pada diri. betul ke diri ni ikhlas? ikhlas beramal? ikhlas melakukan kebaikan? ikhlas menyayangi? ikhlas berkawan?

bila persoalkan tentang ikhlas.. tiada jawapan. kita tak boleh kata yang kita ikhlas bantu, ikhlas bagi, ikhlas sayang, ikhlas cinta, ikhlas itu, ikhlas ini.

orang kata, ikhlas tak perlu disebut. tak perlu untuk kita nyatakan "saya lakukan nya dengan ikhlas.." 'saya betol2 ikhlas sayang kan kamu.." "saya beri dengan penuh ikhlas.."

tak perlu. sebab ikhlas itu bahasa hati. kerja hati. orang tidak perlu tau kita ikhlas. diam itu lebih baik. yang penting niat kita. niat ingin membantu kerana Allah. niat beramal kerana Allah

kita pun tidak tau apakah kita sendiri ikhlas atau tak. malaikat yang kerohanian nya tajam pun tidak tahu, mengapa kita yang kerohanian nya tidak tajam mengaku kita ikhlas?

kita rasa kita ikhlas. tapi betol ke kita ikhlas? aku sendiri, still tak reti nak mengikhlas kan diri dengan manusia, apatah lagi dengan Tuhan.

macam mane nak ikhlas? betol kan niat..

macam mane nak tau kita pernah ikhlas ke tak?

contoh nya dalam melakukan sesuatu.. bohong lah kalau aku kate, aku tak pernah mengharap kan pujian. eh. mesti lah. kita buat penat2, sampai siap, elok.. mesti lah mengharap kan orang puji hasil kerja kita kan? nak kan perhatian. dan bila puji.. rasa bunga2 dalam hati.. kalau orang tak ambil peduli, mula la nak terasa hati.. haaa.. ikhlas ke tu? tak kan? sebab niat pun dah tak betol..

sama juga dalam amal ibadah. contoh nya, kita melakukan kebaikan pada seseorang. dan dia melukakan hati kita. dan kita cakap kat die "kau tak patut buat aku camni.. aku ada bila kau susah. aku tolong kau, aku kuat kan kau.. tapi ni yang kau balas kat aku.. kau memang tak kenang budi.." ikhlas ke ni??

pernah tak kita menderma hanya bila tempat tu ade ramai orang.. tapi bila tersembunyi, sesen pun kita tak hulur..

aku tidak hebat dalam describing things.. apatah lagi dalam soal begini. hanya ingin berkongsi ape yang aku rasa. apa yang aku pernah baca. mengukur sejauh mana keikhlasan aku selama ni. atau ape yang aku rasa aku buat dengan ikhlas tu cuma sia-sia..

so, apa kata.. kita sama2 ukur keikhlasan kita. pernah tak kita sesuka hati tanpa rasa malu mengatakan yang diri kita ni ikhlas? biasalah kan.. perkataan memang mudah keluar dari mulut.

dari bacaan, untuk mendapatkan ikhlas amat susah. tapi bila tiada ikhlas, ertinya tiada roh amal. tiada nyawa ibadah. walaupun kita lihat seseorang itu hebat. bermegah dengan setiap amal nya. tapi di sisi Allah, tiada apa2 nilai.. oleh itu, mari lah kita sama2 berdoa kepada Allah SWT:

Ya Allah jadikan kami orang yang ikhlas.
Jadikan usaha kami kerana-Mu.
Jangan diselit di hati kami selain-Mu
Pimpinlah kami wahai Tuhan
Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Agar usaha-usaha kami tidak sia-sia
Amin. Ya Rabbalalamin.
Ya Mujibassailin,
Wahai Tuhan yang menunaikan segala permintaan orang yang meminta."


Sesungguhnya orang-orang yang ikhlas itu balasannya ialah Syurga seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Allah SWT berfirman," Aku menyediakan bagi hamba-hamba-Ku yang soleh (ikhlas), apa yang belum terlihat oleh mata dan belum terdengar oleh telinga dan tidak pernah terlintas dalam hati." (Muttafaqun'Alaih)


sekian..

p/s: aku budak baru belajar. manusia biasa. masih banyak lagi yang perlu aku perbetol kan dalam diri aku. kalau salah tolong tunjukkan..

Wednesday, December 8, 2010

takperlutajuk II

assalaamualaikum..

sambungan dari yang NI..

tunggu siapa?


mereka.



tapi dia sampai dulu.dia. teman baik dari form 1 sampai form 5. kalau tak sekelas, kami sebilik. kalau tak sebilik, kami sekelas. teman bile aku ngantuk dalam kelas, kau yang tido. dan bile kau ngantuk, aku yang tido. teman sembang time prep. tak cukup sembang kt bilik, kita sambung kat kelas. kan? kan? teman same2 jadi guardline, tolong cover 'kawan' kita dating ngan abg senior lah konon.. kan? kan? owh. itu zaman sebelom form 4. tak matured. konon lah.

tunggu lagi.

sementara tunggu. masuk kedai buku. lame gak dalam tu. tertarik ngan dua ni. =)


dan. sorang lagi datang.. dia. teman sejak form 4.. form 1 sampai form 3 adalah zaman ber geng. die geng lain. aku konon nya geng lain. geng die hot. panas. geng aku konon nya suam2 kuku. eh tak. geng aku sejuk. haih. budak2. sangat budak2 kan? tak sekelas tapi sebilik. same2 gila kat bilik. same lah cam budak sorang lg. tak cukup sembang kat bilik. kami saling melawat di kelas. kelas aku, kelas kau. kelas kau, kelas aku. =)


mekdi saje lah. foodcourt penuh. xleh nak bersizzling. mane2 pun suka. sebab farah yang bayar. haha. ini yang aku suka bila kua ngan die. makan di sapot. orang da bergaji.. nanti i da keje, i blanja u plak ek yang.. =)


dan. ini kami. sekarang.

dan ini. kami. dulu2. muka sume nampak innocent gile.

maka. itu lah kami. memang suka mengukur mall kalau time2 cuti camni. tak mengukur pun tak pe. asal boleh jumpa, duduk dan sembang. sayang kamu semua lah.



to ZaAk. u pun jantung i jugak. haha. saje bikin panass. luv u too. hakhak.
(ingat lagi kah kamu dgn nama ZaAk ni cik etty?)


p/s: ari ni gua rajin crop gmba.

takperlutajuk

assalaamualaikum..

aaa.. ni ari senin dan selasa punya cite.

aku: esok nk gi kb lah. jumpa kwn.

syahir: jom ah. ikut abang tido kt kb mlm ni.. esok abg anta jumpa kwn.

aku: hohoho.. boleh2 (biasa nya ssh aku nak gi klo die ajak tido sana)

mama: aaaa.. bawak skali baju mama yg akak jahit tu. jahit kt sana. nnti x siap lak.

aku: haa.. ye lah. mama asing lah siap2 brg nye.. heheh.


malam lepas isyak

mommy bukak pintu..

maka.. dengan muka tak malu nya..

aku: mommy.. chah nk tido sini.

mommy: ha? nk tido sini? da booking ke bilik nye.? mommy takut bilik penuh je.. maklumlah cuti skolah. nk tido kt mane?

aku cam blur2 lagi.. aihh.. intai lam umah. cam xde orang. asal bilik penuh. haih. bikin aku cuak je.. then, baru aku paham.. oooo saje je mommy ni..

aku: aaa.. tak pe lah.. tido kat dapo pun bole.. hakhakhak.

kak ipar: haaa.. nak dating laa tu. klo x bukan main ssh nk tido sini..

aku: eh. mesti lah.. ahhahaha

malas ah nak taip. let the pictures do the talking.

di masa lapang. pegang jarum dan benang. maka jadi lah begini. baju mama.


sebelom tido. susah tido. sejuk gile.

dan bila bilik bertukar cahaya. terusss smpai ke pagi.

lepas subuh. sejuk gile. lalu bergulung berguling mnjadi ulat.

hari sudah siang. pagi yang sgt sejuk.

jenguk luar tingkap. jenguk bawah. rumput basah. oh. malam td hujan. patut lah.


11 a.m.. jom kua. perjalanan yg sepatut nya 8 minit dah jadi 20 minit. sebab jem. hujan lak tu.

dah sampai.. ape seterus nya..? menunggu.. yess. menunggu..

tunggu sape?



bersambung...


hehe.. =)

Monday, December 6, 2010

it's the end of the chapter and the beginning of a new chapter. 1432 H

assalaamualaikum..

hari ni dah masuk hari terakhir dalam kalendar hijrah. bermula maghrib nanti.. masuk ke tahun baru.. selamat Tahun Baru buat semua..

cepat nya masa berlalu..

fikir kan ape yang telah kita lalui sepanjang tahun ni. ape yang kita telah capai sepanjang tahun ni. kesalahan apa yang telah kita lakukan sepanjang tahun ni.. renung kan setiap kejadian yang berlaku.. yang baik jadikan ia lebih baik di tahun akan datang.. kesalahan2 yang dilalukan, jangan di ulang lagi. yang buruk harus ditinggal kan. mana yang tidak elok, mana yang ada cela.. perbetolkan.. =)

berkongsi..

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”



Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.


Hikmah membaca doa akhir tahun Hijrah adalah kita memperingati amalan-amalan pada tahun lalu, sama ada yang amalan yang membawa kebaikan mahupun amalan yang membawa kepada dosa dan lalu meminta ampun atas kesalahan-kesalahan serta meminta perlindungan Allah swt. daripada kejahatan syaitan dan manusia.

Manakala hikmah membaca doa awal tahun Hijrah pula adalah kita memperbaharui azam untuk melakukan kebaikan dan meminta kekuatan dan hidayah untuk melaksanakannya.


sumber diSINI..


p/s: klik pd gmba untuk lebih jelas.

Sunday, December 5, 2010

kegemaran dan kegeraman

assalaamualaikum..

it's the monsoon season. just can't go anywhere. mau menikmati alam Tuhan, hanya melalui tingkap bilik dan rumah. so, musim2 cam ni, better stay home. duk kat tingkap nikmati bau hujan. =)

dan tunggu tetamu datang umah. dua tiga hari ni ade je tetamu dtg umah. tapi bukan sesapa pun lah. sedara mara gak kan. marsha tu tak payah cakap lah. hari2 pun dtg. kalau tak siang, die datang malam.

tapi semalam ade special guest datang. i just love him so much.. kegemaran dan kegeraman aku..


iqbal. layak panggil aku aunty not kak chah.. anak kawan zubir (abg aku) tapi we're just like a family.. abg kuwe pun dah macam abang ah.. zaman die study dulu, die tinggal kt umah ni. panggil mama dengan "mama". panggil ayah.

so, iqbal ni cam anak buah lah kan. the real anak buah, bakal kelua hujung januari depan. moga2 semua nya selamat. InsyaAllah..


p/s: i just luv kids.. ade sape2 mau anta anak kt umah ni? =)

jiran sebelah

assalaamualaikum..

its already 1.30 a.m.. hhmmm. macam biasa. mata belom mau tido. setelah sekian lama x bukak fb chat. mlm ni saje mau on9 fb chat..

tapi chat ngan sape? jiran sebelah. bukan sebelah rumah. sebelah bilik.



adik bongsu.. die on9 kat bilik die, aku kat bilik aku..saje tegur, suruh tido. tapi dah terbalik. aku plak yang di suruh nya. suruh goreng telor nak mkn ngn roti. lapar rupanya budak ni.

takpe lah. kesian.. lapar.. walaupun da tau die boleh je wat sndiri. tapi saje lah tu. nak manje2 ngn akak die. tapi aku tolong goreng je lah. yg lain wat sndiri ye dik.. =)

lagi pun.. sebelom2 ni ape yg aku suruh, die buat. walaupun byk bebel, tapi die buat jugak. mangsa buli abang2 n kakak2 die. dari arwah ayah ade lagi. sebab die lah yang paling rapat ngan ayah selain aku. ape2 je yg kitorang tak brani mintak stret ngn ayah, die lah yg jadi orang tgh.

so, setakat goreng telor tengah2 malam untuk adik, ape lah sangat kan.. =)


itu saja.

Saturday, December 4, 2010

nokhtah terakhir seorang manusia.

assalaamualaikum..

dah 4 disember ya hari ni.. 4 hari mendiam kan diri. 4 hari melalui hari yg sgt down. ermm.. 4 hari juga bangun tido dengan mata bengkak. dan ini-bukan-mata-aku.. dan 3 malam menyelinap masuk bilik mama. tido di bantal ayah. i miss him so.. so.. much.. seperti aku penah cakap, luaran aku nampak riang, nampak hepi.. dalam aku lain. lain sangat.. hhmm..




malam 30 november.. ayah su dipanggil menghadap Ilahi.. perjanjian nya bersama Tuhan sudah tamat. perjalanan hidup mereka dah sampai ke titik nokhtah yang terakhir.

bila sampai ke nokhtah yang terakhir, maka terputus lah segala tulisan pahala dan amalan pada hayat nya.. hanya 3 perkara yang di bawa.. sedekah jariah, ilmu yang berguna dan bermanfaat kepada orang lain dan doa anak yang soleh.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)



semoga roh ayah dan ayah su aman di sana dan sentiasa di cucuri rahmat. al-fatihah.

Tuesday, November 30, 2010

threehundred at 3 a.m

assalaamualaikum..

=|
=)

its already 3 a.m.. mata belom mau pejam. hari2 pun masalah yang sama. hari2 setiap kali situasi begini memikir kan masalah yang sama. entah lah. errmm..

setiap hari, nampak macam hepi2 saja kan. yess. memang nampak hepi. tapi itu luaran lah. dalam kepala otak, dalam hati.. lain.. ish. tak suka lah rasa macam nih. serius tak suka gilebabi.. rasa macam nak garu otak. tau? rasa macam nak keluar kan otak, cari mane masalah yang serabut kan kepala, buang. tanam dalam tanah dalam2.

ish. dah lah. tak mau cerita pasal nih. setiap masalah pasti ada jalan selesai kan.. setiap kekecewaan pasti di balas dengan kegembiraan di masa akan datang kan.. ecewahh..

3 pagi untuk entri yang ke 300 dalam blog ni.. owh. da tigaratuss rupa nya. aku tak lah serancak orang lain berblogging. ade setengah blog, baru setahun.. tapi entri nya da capai limaratus ke tujuhratus entri. huuu.. kagum. tapi aku tak serajin tu lah. blog ni baru je 2 tahun.

ape2 pun terima kasih kepada yang sudi folo, singgah2, jenguk2, baca dan komen kat blog ni. walaupun tiada apa yang menarik kat blog ni.. time kasih banyak2. terima kasih buat blogger2 yang buat aku rasa rapat dengan kamu.. syazana, markonah, p.i, anjang.. ermm.. sape lagi ek? aahh.. blogger2 ni yang hari2 pun rasa rapat.. arie, haziq, kakmar, syamim, ain, pojan, ajim, bun, kakde n syamiera.. (weehuuu.. ni ucapan trima kasih aku kt korang sebagai blogger kpd blogger. bukan sebagai rakan sekuliah or sekelas.. hehe)

---------------------------------------------------------
merepek

ermm.. mata masih belom mau pejam. perut cam lapar.. ape yang kita boleh buat pagi2 cam ni nk isi perut? tadi kua bilik. rumah da gelap gile. lampu sume da padam. manusia ni sorang je belom tido. setan stil berkeliaran lagi kot. aih. ke situ plak.

pandang kiri kanan. berani2 ayam je gi lua on lampu tengah, lampu tempat golek2 tgk tv, lampu dapur, on tv.. dan bila rumah kembali cerah dan ceria dengan bunyi tv. aku dah jadi berani2 gajah.

kat dapur ade roti. dalam peti ais ade cheesedale cheese. ade cekelat nutella. mane best? cekelat da keras. tak best nak sapu kt roti. so, ape pilihan?

maka.. ayuh bakar roti bersama cis. roti bakar panas2 ngan cis cair kat dalam. pergghh.. sedap beb. SEDAPP!!

tambah plak ngan susu HL perisa stoberi. stok susu memang selalu ade skang ni. ntah bile ntah sume orang lam rumah minum susu di waktu pagi dan malam, aku tak pasti. tapi stok susu memang selalu ade.

sekali lagi, makan roti yang di bakar dengan cis.. minum susu pada pukultigapagi sambil on9 dan nonton tv dengan perasaan berani2 gajah, perasaan serabot otak, perasaan sedih, geram, gembira adalah TERBAIK.. mata melekat kat tv.. mulut kunyah.. tapi pikiran melayang. entah melayang ke mane ntah. aihh. dah lah. dah lah.

sudah itu saja..

sekian.


p/s:jiwaguakacaudahberapaharientah.hoiiiperasaanyangentahape2.
silablahdarihidupakubolehtak.gimainjauh2danjangandatanglagi.

Monday, November 29, 2010

satu hari: ibu ayam di kejar musang. aihh. layaan.

assalaamualaikum..

=)

post kedua untuk hari ini. tak de yang menarik sangat hari ni melainkan melayan marsya menyanyi. lagu ape? of course lah "ibu ayam di kejar musang" tu.. tapi yg dengar nya, suara aku je yg ye2 nyanyi. sampai tertido aku layan die. aku ah yang tido. die tak tido pun.. aih, budak nih.

kak chah ngantuk o.k.. sebab pagi2 lagi die da sampai. dah tu siap pakai baju kurung. aku tnye..



asal kakak pakai baju kurung?




sebab mommy pakai jubah yang die baru beli masa kita pegi tesco tuuu. pas tu kakak dah takde baju nak pakai.




hah. ye la tu budak. punye panjang jawapan die.

okey everibadi.. ini kami..

video


ni sesi pra-dengar lah konon. di sebab kan pagi2 lagi marsya da sampai, aku pun stil golek2 lagi kat katil, bilik pun dalam mood masih mau bermimpi, so.. aku bagi die tengok video lagu ayam tu. saje umpan die pagi2. bagi die diam sket.

video

aaa.. dari pagi smpai petang. yang ni aku da ngantuk dah layan die.. tapi layaaannn jugakk.. sampai aku tido. bukan die yang tido. heee..

tapi takpe.. takde lah bosan sangat hidup aku hari ni bile si marsya ni datang duk umah ni.. =)

haaa.. dalam video sebelom NI.. bukan aku yang nyanyi. yang suara nyanyi sket2 dalam video kat atas ni baru aku ye kawan2..

sebenar nye ade 3 vid kami berdua (hehe) nk letak kat sini. tapi nak tunggu upload satu pun da lame. so, cukup lah ni. yang lain, post lain. =)

yang mama nyanyi sekali pun ade.. tapi mama punye version lain. nursery rhymes. orang puteh punya lagu. aihh. kau bernasib baik marsya sebab kitorang ni suka layaan.. siap nyanyi2 dgn penuh gaya. walopun kau sorang je budak kecik dalam umah ni. haha.

itu saja.

sekian, terima kasih..

=)

p/s: esok konfem die datang lagi. haha

kelima: gua tak terer 2

assalaamualaikum..

=|
=)
blog berwajah baru. 'kain puteh bercorak abstrak' pun dah takde. yang ade sekarang ni 'antara koma dan nokhtah'.. tapi kenapa 'koma' dan 'nokhtah'? i'll tell u later dalam post yang lain. ehem. =)

mood masih swing. tak tau kat mana. may be merajuk duk tepi longkang lagi. tapi tak tau longkang mane. biar lah. malas nak cari. hhhmmm..

hoccay. seperti yang di janji kan.. persetujuan dari penyanyi da dapat. ni dia.. video yg aku cakap semalam. sesuai untuk semua lapisan umur. erk. ye ke? ahh.. jangan banyak cakap. layan je.


video

ok. sila jangan gelak.. sudah.. itu saja. aku da cakap. aku tak terer bab2 cam ni. simple2 boleh la.. =)

itu saja..

p/s: marsya datang ari ni. macam biase lah. ade je die kat tepi aku ni. golek2 tengok aku blogging.

Sunday, November 28, 2010

keempat: gua tak terer.

assalaamualaikum..

=)

hhmmm.. hari ni kurang bermood untuk menulis panjang2. eceh. ye lah. baik lah. baik lah. knapa takde mood? sebab dari malam tadi mood mati. knapa? entah. heii. jangan jadi bodoh lah. ish. menyampah.

malam tadi mata susah lelap. maka bila mata susah lelap. apa mau buat. baca buku. yess.. baca buku.. buku ape? ni haa..


dan lepas tu terusss.. tido sambil pegang buku sampai ke pagi.. tak2. bangun pagi.. buku da selamat bawah katil. maka.. kita sambung baca hari ni. berteman kan. sebotol yakult dan mamee renyuk, goncang, makan. eheh.

bila da bosan baca buku. buat ape?


melukis.. yess.. melukis dan mewarna. untuk apa? konon nya nak wat video untuk lagu kanak2 laa.. eheh. sebab ade lagu zaman kecik2 sorang ni, aku record. haha. tetiba rsa nak wat video lah konon. tapi aku tak terer lukis dowh. buat video pun aku tak terer. saje suka2.. hilangkan bosan.

okey. itu saja..

p/s: vdeo akan di release kt sini or fb lepas dpt persetujuan si penyanyi.. kahkahkah..

Saturday, November 27, 2010

ketiga : tiada apa. hanya hujan.

assalaamualaikum..

=) senyum lagi.

sape yang sedang senyum, putchahensap everibadi (dan mcm abg abu dah.. eh bukan. cm bun lah. haha)

rajin plak kak chik update blog skang ni kan..? biase lah. cuti. tarak apa kak chik bole buat. bosan. maka.. blog sahaja lah tempat kak chik membebel. aihh. tetiba bahasa kan diri sebagai kak chik. rindu ngan panggilan kak chik. takpe2. ari ni memang akan bahasakan diri sbgai kak chik. kak chik ye. bukan kek chik. kek chik tu, abang samim punye panggilan. hahaha.

hoccay everibadi. hari ni kita buat ape? buat bodo!!! yess.. buat bodo!! sebab? sebab hari...


hujannn... yeah. dats rite bebeh. dari mlm tadi hujan masih belom benti. bau hujan best kan..? ni blakang bilik kak chik. yang dalam pagar tu umah jiran. kentut pun jiran bole dengar. heh.

hari ni kak chik bangun lambat. sebab ape? sebab.. hujan.. bangun tido terus masak. untuk sape? untuk adik2.. bukan anak2 ye. walaupun adik2 kak chik sume nya da besar panjang dan lebar, bole cari makan sndiri.. tapi mama da pesan pagi tadi. masak ye kak.. ye, baik lah mama.

hari ni last day mama gi bagi kursus kt cikgu2 baru. maka esok., kita akan dengar mama bebel sepanjang cuti ni. sebab mama dah tak busy. eh..bukan dengar mama bebel. kita sama2 bebel ye mama. heee..

jap. kak chik masak ape? daging.. daging ape? rendang? kari? hah. amik..


daging masak kicap. simple2 suda.. 3 org je pun nak makan. maka.. breakfast kak chik adalah sekali dgn lunch. sbb da tgh hari. itu piring kuih.. bukan pinggan nasi. makan sket2 suda..

hari hujan. lepas makan.. kita main hujan. bagoss!!! pas tu kita bersin. bersin lagi dan bersin lagi!! saje nak tambah penyakit.



get ready untuk main hujan. sorang2. haha. ni mmg bosan tahap gaban. taktau nak wat ape daahh..

dan selepas itu.. kita masuk bilik.. kurung diri. tak kua2.. golek2 dan on9 sampai lebam. dan kita tido!!!

sebelom tido. binatang2 peliharaan stil kat atas katil. dan bile tuan empunya mau tido.. semua akan bergelimpangan di bawah seperti ini..

haaa.. cam ni. kecuali sekor. si katak juling. memang aku pilih kasih. hahaha. tak2.. tak tido lah. bangun pun da lambat. tak kan nak tido lagi. ye dak?? ecewah.. abis tu wat ape?

golek2 sambil bace buku bebeh. sambil2 on9.. abai kan botol kunin tuh. TERSENYUMLAH.. that's y lah kak chik suruh u ol senyum.. bace untuk kali ke bape ntah. ni buku arwah ayah ki. =)

kua bilik jap. tengok ape jadi kat budak2 yang nak spm ni..

fine.. diorang tido. ye2 cakap nak study. tapi godaan dari cuaca lebih mengatasi mood study diorang. maka.. tido lah mereka.. siap selimut bagaii..

kak chik pulak rsa macam.. kan best tutup langsir bilik.. off lampu.. bilik akan jadi dreamy gile.. walaupun di siang hari.

perghhh... jom tido.. tido. tido. tido..


maka dengan itu.. sebagai kesimpulan nya.. hari ini kak chik hanya berkurung dalam bilik. sehingga lah mama pulang..

=)



sekian terima kasih.

dan.. hari ni 27.11.10.. genap 2 bulan ayah pergi.. ayah.. kak rindu ayah sangat2.. rinduuu sangat.. semoga roh ayah sentiasa dicucuri rahmat Nya dan di bangkitkan di kalangan orang2 yang beriman.. amin.. al-fatihah..