Saturday, February 27, 2010

kegelapan itu akan hilang~


kegelapan akan hilang apabila disimbahi cahaya

kita ada agama, al-Qur'an sebagai panduan

hidup ini harus di teruskan

melangkah dengan niat kebaikan

anggap lah kehadiran kita di dunia ini ada tanggungjawabnya

dan anggap kehadiran kita didunia ini hanya satu persinggahan...


p/s: mood kembali perlahan-lahan.. ;)

Thursday, February 25, 2010

entah la~

mood belom datang~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

entah laa~

-
-
-
-
-
-

-
--
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

pergi untuk seketika...
mencari balik mood yang hilang~

Thursday, February 18, 2010

rap resolusi~

jika aku ini hujan...
kan ku basahi bumi yg gersang..
kan ku lebati kota yg songsang..
kan ku banjiri kota dan desa...

jika aku ini angin bertiup..
kan ku sepoi-sepoikan sawah ladang..
kan ku ributkan di tengah kota raya..
kan ku taufan di tepian pantai..

jika aku sinaran bahang mentari..
kan ku kering kan di ampaian
kan ku tahani sinaran pada puncak tinggi..
kan ku panaskan lembah-lembah berpenghuni..

jika aku satu suara..
dengar lah akan rintihan ku..
dengar lah pada bisikan alaf akan datang..
yang ku sampaikan pada gegendang mu..

ini kata-kata resolusi..
jika aku ini satu resolusi..
berubah lah dengan kehendak sendiri..
jangan peduli apa orang kata...


-jamak-
(al-fatihah buat penulis (ayah ki)..)



p/s: ini adalah salah satu tulisan dari arwah yg aku sempat simpan..

siapa arwah...? sila klik sini

Saturday, February 13, 2010

sekecik hati nyamuk~


tetiba terasa sangat touching.
dan..
hati menjadi kecik..
sekecik hati nyamuk..

-
-
-
-
-
--
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

dah.. lupa kan saja~

Thursday, February 11, 2010

having you as my sister was like having my best friend~

hari ni 11.02.2010.. birthday sorang manusia yang aku gelar toOya kat blog ni. (kat umah name lain.. haha)


masa budak ni lahir. aku rasa tergugat gile. sebab sebelom ni aku sorang je gegirl dalam family.. ceceh.. geli weh.. bergegirl bagai.. hahhah.. bile dia ade, aku dah tak special lagi dah..
tapi macam mane sekali pun dia tetap adik aku kan.. dia tetap jadi mangsa buli aku.. hahaha. dah
nama pun adik kan.. mesti arr kena buli dulu. tapi tak lama pun aku buli dia.. heh~

.gamba ni di snap oleh our mama.. hoho.. suka gamba ni..

bile aku masuk mrsm masa form 1, dah tak buli dia dah. masa tu dia darjah 2.. dah tak rapat sangat dah. sebab aku lebih banyak duk hostel dari duk kat umah. dulu dia kecik. nak cite ape pun tak best. haha. bajet aku dah besar gile arr time tu.. dia, dia.. aku, aku... haha..

skang ni si toOya dah masuk 17 tahun. tapi dia nampak lagi matured dari aku. aku plak yang nampak cam budak2.. walopun tak de arr budak2 sangat. kat umah lain.
kat sini lain. hah~


bile kitorang same membesar dan melebar. baju kau, baju aku. baju aku, baju kau.. beg kau, beg aku.. beg aku, beg kau. tudung kau, tudung aku. tudung aku, tudung kau.. nak cite ape pun boleh. sebab dia dah paham sume benda. dah boleh jadi geng. ngan mama skali.. kalo bejalan 3 orang, dah macam adik beradik. sama2 sengal. mama plak layan je. kalo tengah usha2 mamat hensem kat mana2 pun. mama pun join skaki. jalan2 sama si tOoya and mama rase cam jalan ngan bestfriend.. oke. 2 orang ni memang bestfriend forever aku..hahaha.


cuma kadang2 minah ni lampi sket. vocab loghat kelantan belom cukup. pantang aku ngan mama cakap pekat sket. mula laa dia wat muka pending.. ahahhaha.. dah 17 tahun hidup pun vocab klantan masih belom cukup ke..? ape2 pun you are my only sis.. gud luck for your becoming spm my dear sis..and... this is for you...

Years ago on this day...
We looked upon the world together
For the very first time
And ever since then I was never lonely
Because having you as my sister
Was like having my best friend
Right beside me
So today, I want you to know
that no matter where I go,
And all the friends I make
There is only one person who completes me
Who is a part of my soul
it is you
My dear sister....

HAPPY BIRTHDAY MY DEAR SISTER~

luv,
chah~


Saturday, February 6, 2010

this is so-not-me~

saya mengalami kekacauan jiwa semalam.. tak habis-habis dengan kakacauan jiwa. dah. lupakan saje.

semalam adalah hari jumaat yang sangat tidak best. saya tak tau kenapa.. dan saya juga tidak tahu kenapa saya bahasakan diri sebagai saya hari ini dan saya juga rasakan ayat ini sangat skema. seperti mahu mengarang satu karangan tingkatan 5 yang harus di karang tidak kurang dari 350 patah perkataan.. haha. tukar2..

bertukar!!! (lagak gaya mcm suria perkasa hitam. penah tengok? hahah) semalam memang tidak best. sangat tidak best. tidak keluar dari bilik selama 1 hari. eh bukan. tidak keluar dari blok selama 1 hari. dan sudah 2 hari termasuk hari ni. hebat kan..? tak hebat pun sebenar nye. tidak ke cafe. tidak keluar gi ngeteh cam jumaat lepas. tidak berjalan-jalan ke bilik rakan2. dan tidak untuk semua. kate kan tidak walopun sudah di ajak keluar. tidak..


tidak bercakap dengan sesiapa pun selama 2 hari.. haha. saje. malas mau bukak mulut. sangat tidak mesra alam 2 hari ni.. memang btol2 bukan diri aku. that was so-not-me.. hahhaha.. tidak bertegur sapa dengan sesiapa pun di alam realiti.. hanya bertegur sapa dengan manusia2 lain di alam maya. hahaha..

gelak sorang2 kat katil sambil ngadap lappy macam satu keje yang ntah ape2.. bukan ntah ape2. tapi memang ape2.. ahhahaha.. ayat belit2 macam ke****.. biar lah.. tak pasal2 si 'perempuan itu' dan juga 'lelaki itu' jadi teman aku semalam.. haha. tetiba DB jadi 'lelaki itu'.. tak pasal2 korang tau cite aku yang aku sendiri susah nak cite kat orang.. ahhaha.. hmmm.. sometimes, stranger can be a gud listener.. thanx a lot ya..

kpd perempuan itu: nyah, ko tak payah nak meroyan lebih2. aku pinjam laki ko kejap je smalam.. ahhahahaahahhaa..

dan hari ni aku bangun tido dengan membuat segala yang dah dipikirkan semalam.. walopun hanya 60% je objektif tercapai.. ahahhahaa..

dan ini antara nya.. aku lukis komik beb.. hahhaa.. ni untuk subjek malaysia study..


gambar di snap menggunakan webcam je.. hahha~

tajuk mat salleh. penentangan terhadap british di north borneo.. ngahahaha.. memang tiada kaitan dengan kimia. tapi pensil yang digunakan untuk melukis mengandungi bahan kimia.. sila percaya.. terasa cam hebat gile boleh lukis komik ni.. biar pun aku tiru je lukisan ni kat tenet.. hahaha.. ceitt.. ingat memang idea btol. tak.. bukan idea aku. ini tiru je.. haha.. tak de dialog.. biar cik arie je yg buat dialog.. pandai2 ko lah nanti cik arie nak buat dialog cam ne.. hahahaha~ aku tolong lukis je.. aku saje ngade2 nk suruh ko wat dialog. hahah.

dah. cukup saje untuk kali ini.. mau bersiap siap untuk ke pesta ponggal tengok orang menari cucuk langit.. kita kan satu malaysia..ahahhaha~

chow..

entri ni ade kaitan ngan tajuk tak..? hahaha. biar je la..

Monday, February 1, 2010

nampak je garang, tapi dalam hati ade taman~

haiiii.. bosan gile 2, 3 hari ni.. siang bosan. malam bosan.. tengok muvie bosan. bace buku bosan. erkk.. rajin arr plak aku bace buku. study bosan. haha.. rajin arr plak minah ni study. kalo tak de dengar pekataan test, final exam, istilah study tu jarang digunakan dalam kehidupan seharian.. makan ngan tido je tak bosan..haiii.. bila mau berubah..?

keje banyak.. tapi... buat2 macam tak banyak. bajet cool arr konon. tak payah kalut2.. padahal dalam hati punya laa duk kalut gile nak mampos sebab keje tak siap lagi. (haha.. taip macam keje nye banyak gile nak mampos..) tulis memo besar-besar tampal kat dinding pun tak jalan beb!! besar punyer!! besaaarr punyer (hangguk2 sambil angkat ikan..).. ah.. tipu je besar tu.. padahal reminder kat henpon je.. hari2 bukak henpon duk tengok reminder tapi haraaamm nak gi lincah2 wat keje.. manusia cam ni lah.. bukan semua. sedang menuding jari ke diri sendiri sebenar nya.. nampak? nampak aku duk tuding jari kat pale otak aku ni haaa..?

dah tau banyak keje, tapi duk ngadap blog lagi.. memang tak sedar diri ni.. ye memang!! memang tak sedar diri pun!! aiii.. memang nak kena bagi pelempang jarak jauh arr ni. meh sape nak lempang aku laju2.. meh sini.. meh lempang aku! sape rase mau lempang..? lempang aje. tak payah keluar kan ayat2 yang buat aku plak nak lempang orang. eh. ni dah lebih ni. terlebih emo lak. kang terkeluar cite lain plak kang.. sile abai kan ayat aku nak lempang orang..

tu da masuk bab lain. tak perlu diceritakan di blog. biasa arr.. kadang2 baran tu datang dengan tiba2 dan buat kita nak lempang orang. tapi tak lempang pun. rase nak lempang je.. haha.. korang ingat aku penah lempang orang ke..? ni chah laa weii... mane penah berani nak lempang anak orang.. haha.. nampak je garang, tapi dalam hati ade TAMAN beb!! ahahaha.. ni da ala2 adnan sempit da ni..

dah. ingat nak taip sikit je.. tapi tertaip banyak lak. sebenar nye nak taip...

aku RINDU budak ni... kan dah nak masuk bab melo2 daahh.. memang dalam hati ade taman arhh.. haha

heheh~ rindu sama marsya.. balik ari tu tak jumpa dia. tak sempat. ye2 je tak sempat. tapi betol lah tak sempat. rumah tok ayah pun tak gi jenguk. rindu tok ayah jugak..terkilan lak tak jumpa tok ayah sebelom datang sini.. selalu nya kalo balik, mesti gi umah tok ayah. jumpa tok ayah, jumpa si budak kecik ni.. kalo tak sempat pegi pun, sebelom aku naik bas ke kuantan, mesti singgah dulu umah tok ayah walopun dah tengah malam. salam peluk cium diorang dulu.. hmmm.. sedey2x.. kan da kate dah.. memang dalam hati ade taman, ade tasik kat mata.. ape-ape pun, semoga tok ayah dalam keadaan sihat2 saja.. marsya pun dalam sehat2 hepi2 saja. dan semua yang kat rumah sana dalam keadaan sihat2 dan baik2 saja.. hmmmm...

dah. stop kat sini je arr.. tak mau lebih2.. kang tak pasal2 aku kena lap keyboard nih..


nota tumit: baru je minggu lepas balik umah.. rase cam nak balik lagi... bertahan untuk 2 minggu lagi chah.. heh~