Sunday, November 18, 2012

changes.

assalaamualaikum..

haaa... ni bangun2 terus ade perasaan tiba2 nak update blog. tiba2. haha. walaupun.. taktau nak cakap ape. eh ade. kebelakangan ini. eceh. kebelakangan kottt.. selalu jer terfikir psal perubahan hidup.. yeahhh.. setiap hari ade je yang berubah. tak kira lah besar ke kecik kan.. tapi mesti ade kan..

hhhmmm.. kadang2 kan, kita rasa cam kita ni ada kat tengah2 satu bulan yang mana sekeliling kita adalah semua benda yang kita mahukan. semua.. macam yang kita rancang, macam yg kita nak.. dan adakala nya bila sampai satu tahap yang mana kita berada dalam excited state, ade sesuatu yang luar kawalan kita datang dan bumps us off the center.. hhhmmm.. how nice it would be if we could get everything just the way we want it and say, "okay, now stay.." tapi still, nothing stay the same kan..

kita membesar, meninggi, melebar, berkawan, ilang kawan, jumpa kawan baru, rasa macam2. sedih, kecewa, suka, marah, perit, sayang, kasih and sometimes we asked ourselves why... tapi sebenar nya setiap ape yang kita lalui, changed us in some way.. setiap org baru yg muncul dalam hidup kita ubah kita. setiap dilema dan emosi yg kita lalui ubah kita. cuma nya.. semua terletak pada kita lah nak decide bagaimana seterus nya.. making decision. nak terus berubah or stay the same. that is how character kita develope kan..?? ke bukan?? hahahaha

tapi, in some way.. kalau ia nya ke arah kebaikan.. apa salah nya kita berubah kan.. x luak pun. x rugi sesen pun aihhh.

hahaha. cam serius je kan entri tetiba aku kali ni. sebenar nya untuk mengingat kan diri sendiri jugak.. orang cakap, tetiba terlintas.

ok. sekian..

p/s: weekend. bosann dowhhh..

Saturday, November 3, 2012

tiba-tiba

assalaamualaikum..
haaa.. mesti pelik kan tengok tajuk 'tiba-tiba'.. ceh. bajet macam ade lagi readers kt blog nih. takpe. takpe. kenapa tiba-tiba? sebab tiba-tiba saja ade ade hati nak update blog. kalau xde perasaan tiba2 camni, maka tiada lah entri nya..

banyaakkk sangat hal dalam 2 3 bulan nih. oh ya.. aku dah grad!! yeay!(sambil angkat tangan sebelah, dan buat muka comell. peh. comelll sangat!!)


dan aku dah keje. yeay!! Alhamdulillah.. walaupun aku ni blaja pun tak terrer mana. malas plak tu masa zaman blaja dlu. tapi syukur.. aku dapat keje awal. syukur lah dengan rezeki yang ada.

itu pun.. ade hati lagi aku nih gi apply keje kt tmpat lain. kalau dicampur campur bulan 2 taun depan, dah setahun lah aku kt port klang darul kontena nih. cakap pasal keje, dalam aku duk keje ngan company skarang ni pun, aku ade gi interview tmpat lain. saja cuba2. mana tau, ade rezki lebih kat sana. and guess what? aku dapat offer keje situ. akan tetapi!! tetapi.. bila difikir fikir balik. tempat nya jauh ngn tmpat tinggal aku skarang, nak cari rumah baru satu hal dan tanggungjawab aku nanti sangat lah besar. i have to deal with consultant from japan, i have to set up the lab sebab diorang bukak lab baru, i have to do the R&D, QA, QC and also the documentations. macam audit ISO sume tu lah. yang aku sndiri pun tak paham. n i have to lead a team of 6-7 people.

COME ON!! aku ni fresh grad! untuk tanggungjawab yang besar cmtu, mmg aku tak berani la nak ambik. bos tu suruh aku pikir untuk jangka masa panjang. untuk jangka masa yg panjang, memang lah sangat2 berguna utk aku. tapi aku kena pikir utk jangka masa pendek jugak kan walaupun dia cakap dia x kisah aku xde experience asal kan aku boleh bagi komitmen dan dia akan ajar n train aku every single thing. gaji? dia nak bagi sama je ngan gaji aku skarang for 3 months probation period lah. tetapi dgn elaun petrol, kenderaan yang agak lumayan jgk lah kot. akan tetapi orang tua nih tak nak gtau lah plak gajo after 3 months tu.. aku bajet agak tinggi dan lumayan jugak lah. sebab keje nye pn banyak kan, stress pun confirm2 la kan. aku diberi 24 hours untuk buat keputusan. if yess, dia akn terus bagi offer letter and aku boleh anta resign letter to company aku skarang. the next week, aku bole lapor diri.

gile??? apa aku buat? aku tanya pendapat semua orang. rata2 mengatakan, kalau x ready, gaji lebih kurang je ngn skrang, travel jauh lagi, jangan ambik! tapi orang 1st yg aku tanya adalah mama aku lah. when it comes to mom, the answer is, istikharah. and i did it. esok nya, gerak hati aku mengatakan tak nak tanpa penyesalan. maka stay lah aku kat port klang darul kontena ni lagi. hoho

tak pe lah.. rezeki kat mana2 kan. semua nya datang dari ALLAH S.W.T. sudah tertulis sumber rezeki pertama aku dari sini. kalau mahu lebih, usaha lebih, doa dan tawakkal. InsyaALLAH dimurah kan rezeki. huhu. tetiba ustazah kejap.

maka.. itu lah cerita tiba-tiba untuk kali ini. hehe.

sekiaannn..